Šloufa v čele pražské kandidátky zemanovců nahradil ministr Žák

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ministr dopravy v demisi a lídr pražské kandidátky Zdeněk Žák vystoupili 13. září v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ministr dopravy v demisi a lídr pražské kandidátky Zdeněk Žák vystoupili 13. září v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Zdroj: ctk

Pražskou kandidátku Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) povede do sněmovních voleb místo lobbisty Miroslava Šloufa ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Šloufa do čela kandidátky schválila pražská SPOZ, předsednictvo ho ale vyškrtlo.

Šlouf byl jako lídr kandidátky překvapivě zvolen ve středu v noci na mimořádné konferenci. Vedení strany se proti jeho nominaci ale postavilo. „Jsou to šaškové,“ řekl na adresu předsednictva partaje vyškrtnutý lobbista.

SPOZ dnes představila také ostatní lídry krajských kandidátek. Podle očekávání jsou na nich i další ministři vlády a prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Za zemanovce jde do voleb celkem třetina členů kabinetu Jiřího Rusnoka.

Moravskoslezskou kandidátku povede ministr vnitra Martin Pecina, lídrem v Jihomoravském kraji je ministr pro místní rozvoj František Lukl a v Ústeckém kraji šéf agrárního resortu Miroslav Toman. Ministr práce František Koníček bude dvojkou Středočeského kraje. Lídrem zlínské kandidátky je kancléř prezidenta Mynář, olomoucké šéf Úřadu vlády Radek Augustin a v jižních Čechách bývalý ministr Miloš Kužvart.

V čele liberecké kandidátky je někdejší fotbalista a sportovní ředitel FC Slovan Liberec Jan Nezmar, ve středočeské lékař Miloš Adamec. Zpěvák Daniel Hůlka povede SPOZ na Hradecku a šéf strany Zdeněk Štengl v Pardubickém kraji.

Začátky zemanovců jsou spjaté se Šloufem

Šlouf byl během působení prezidenta Miloše Zemana v čele vlády šéfem jeho poradců. Na začátku letošního roku se po zvolení Zemana prezidentem stáhl do ústraní, je přitom považován za jednoho z hlavních strůjců Zemanova volebního úspěchu. Prezident nedávno uvedl, že Šlouf v jeho volebním týmu skončil, protože si vymýšlel.

Kontroverzní lobbista před lety stál u zrodu sdružení Přátelé Miloše Zemana, z něhož později vznikla Strana práv občanů, jejímž byl Zeman nejprve předsedou a nyní je čestným šéfem. Na Šloufovo jméno jsou také doposud registrovány internetové stránky SPOZ.