Slovenský soud zamítl žalobu Babiše ohledně jeho evidence u StB

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
3
Fotogalerie

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden jako agent StB. Sdělil to mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi za pravdu ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN). Miloš Zeman i přesto počítá s tím, že Babišovi dá druhý pokus k sestavení vlády. Politiky rozhodnutí soudu nepřekvapilo. Sám Andrej Babiš zvažuje kroky k další žalobě. 

"Pro nás a pro Ústav paměti národa je kauza Babiš definitivně a právoplatně uzavřená. V současné době neexistuje žádné rozhodnutí soudu, které by tvrdilo, že Andrej Babiš je vedený jako agent Státní bezpečnosti neoprávněně," uvedl pro server SME.cz obhájce instituce.

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že i přesto Babiš dostane druhý pokus o sestavení vlády. Informaci přinesl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

"Z hlediska postupu pana prezidenta tato zpráva neznamená žádnou změnu," okomentoval Ovčáček verdikt slovenského soudu, který zamítl Babišovu žalobu na neoprávněné vedení ve svazcích StB. "Pan prezident ctí výsledek voleb a druhý pokus o sestavení vlády tedy patří předsedovi vítězného hnutí ANO," dodal mluvčí. Zároveň obvinil česká média, že v kauze "vědomě dezinformují".

Podle Adamčiaka krajský soud rozhodl 30. ledna. Vůči jeho rozhodnutí nelze použít řádný opravný prostředek.

Zamítnutí Babišovy žaloby v obnoveném líčení není překvapením. Soudci bratislavského soudu byli vázáni rozhodnutím ústavního soudu. Ten ve svém verdiktu kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ÚPN, který na Slovensku například spravuje archivní svazky StB a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy v Babišově kauze rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří při výpovědích před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly klíčové v původním líčení.

Podívejte se na vyjádření Andreje Babiše ke spolupráci s STB:

"Odvolací soud ve smyslu nálezu ústavního soudu konstatuje, že s ohledem na skutečnost, že ve sporu označený žalovaný není původcem zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobce (...), měl soud první instance správně žalobu zamítnout pro nedostatek pasivní věcné legitimace žalovaného," uvedl Adamčiak. Dodal, že z uvedeného důvodu krajský soud nyní změnil původní verdikt okresního soudu tak, že Babišovu žalobu zamítl.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i po verdiktu slovenského soudu tvrdí, že s komunistickou Státní bezpečností nespolupracoval a označil záležitost za smyšlenou. Mluví o další žalobě. Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Babiš uvedl, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl od médií. "Já se spojím s mým právníkem, určitě to budu žalovat nadále. Samozřejmě mně to vadí, nikdy jsem nespolupracoval, nic jsem nepodepsal a je to smyšlená záležitost. Takových lidí, jako jsem já, je tam vícero, například otec Adély Banášové a další stovky lidí. To rozhodnutí soudu je takové, že ani nevíme, koho máme žalovat. Určitě v tom budeme pokračovat," řekl České televizi Babiš.

Doplnil, že je připraven se soudit celý život. Jeho právníci prý zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu, případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

První místopředseda hnutí ANO a šéf jeho sněmovní frakce Jaroslav Faltýnek řekl, že o verdiktu soudu nic neví a ani ho to nezajímá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poukázal na předchozí verdikt slovenského Ústavního soudu, který uvedl, že Babiš neměl žalovat Ústav paměti národa, což je slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů. "Takže je to asi logický důsledek a teď asi bude podána ta žaloba na toho někoho jiného," uvedl. Pelikán míní, že nynější verdikt je jen technický krok, který nic neznamená.

Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi ve sporu s Ústavem paměti národa za pravdu. Soudci bratislavského soudu jsou rozhodnutím ústavního soudu vázáni. Ten ve svém verdiktu kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ústav.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli ve prospěch Babiše a jejich výpovědi byly klíčové v původním líčení.

Politiky rozhodnutí soudu nepřekvapilo

Politiky opozičních stran většinou nepřekvapilo, že slovenský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Podle předsedy klubu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska však nebude rozsudek soudu pro českou politiku nic znamenat. "V roce 2014 strany ANO, ČSSD a KDU-ČSL prohlasovaly zákon, který umožňuje bývalým estébákům zasedat v české vládě. To byl průlomový zákon, který jim otevřel cestu k nejvyšší politické moci. Jestli si dnes KDU-ČSL a ČSSD stěžují, že předseda vlády je trestně stíhán, tak je to směšné," říká exministr financí.

Rozhodnutí prezidenta Zemana, že i přes tento rozsudek soudu dá Babišovi druhou šanci sestavit vládu, prý není překvapivé. "Pan prezident nikdy nepochyboval o tom, že je Babiš bývalý estébák. Nikdy mu nevadili bývalí estébáci ani kágébáci, má jich kolem sebe fúru," myslí si Kalousek.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík zdůraznil, že rozhodnutí je pravomocné. Politici však neočekávají, že by rozsudek změnil postoj ANO ke svému předsedovi či povolební vyjednávání.

"Mě osobně to až tak nepřekvapuje, je to další důvod, proč by pan Babiš neměl být premiérem vlády ČR," uvedl Pospíšil a připomněl, že Babiš je navíc trestně stíhán kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. "Evidentně byl agentem StB a takový člověk by téměř 30 let od sametové revoluce neměl stát v čele vlády," dodal Pospíšil. Povolební vyjednávání to však podle něj neovlivní, protože koaličním partnerům ANO, za které Pospíšil považuje SPD a KSČM, to vadit nebude.

Gazdík zdůraznil, že rozhodnutí je pravomocné. Podle něj se ale nedá očekávat, že by rozsudek nějak ovlivnil postoj ANO ke svému předsedovi. "Hnutí ANO se od svého předsedy zatím nehodlá odstřihnout. Nehodlá udělat to, co je v normální demokratické společnosti běžné, že by neměl být trestně stíhaný premiér a rozhodně by neměl spolupracovat se Státní bezpečností," řekl.

Poslanec ODS Marek Benda novinářům řekl, že se rozhodnutí dalo očekávat. "Znamená to, co jsme věděli celou dobu, že pan Babiš byl agentem StB. Postoj ODS se nemění, my si vždy mysleli, že je agentem StB a nedá se s ním vládnout, protože je představitelem populisticko-levicové strany," dodal Benda.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že je pro Česko špatná zpráva, že má takového premiéra. "Sám Andrej Babiš musí zvážit, zda v této situaci setrvá na postu premiéra, zda je to pro naši zemi udržitelné. Zejména je to otázka pro prezidenta a všechny slušné lidi, zda je podpora takového premiéra v souladu s jejich svědomím," napsal Bělobrádek.

Politici však většinou žádnou změnu v postoji prezidenta ohledně Babišova opětovného jmenování předsedou vlády neočekávají. Gazdík připomněl, že Zeman nevyžadoval čisté lustrační osvědčení ani před čtyřmi lety, kdy Babiše jmenoval ministrem financí. Také podle Pospíšila slovenský verdikt Zemana nijak neovlivní, protože nadále pokračuje jejich vzájemná dohoda. 

Šéf SPD Tomio Okamura na dotaz ohledně rozsudku řekl, že bez 78 poslanců ANO nemůže vzniknout vláda. "Bez nich nikdo není schopen prosadit program, my jednáme s ANO o programu, nás zajímá prosazení programu, na to se soustřeďujeme," uvedl. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že verdikt nezávislého soudu je třeba respektovat. "Je třeba vnímat, že důvěryhodnost pana Babiše jako premiéra je sice problém, ale pro nás je rozhodující respektovat volební výsledek a musíme i respektovat rozhodnutí prezidenta republiky, koho pověří a jmenuje novým premiérem," uvedl.