Sněmovna bude řešit Babišův střet zájmů

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Většina sociálních demokratů nezvedne ruku pro úpravu zákona o veřejných zakázkách, která by znemožnila Agrofertu ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše se o tyto kontrakty z erárních peněz ucházet. Podle strany by rozpory v koalici ohrozily čerpání evropských dotací. Včera o postojích k předloze jednala koaliční rada, kde Babišovo hnutí dalo ČSSD nůž na krk.

„Kdybychom podpořili úpravu navrženou opoziční TOP 09, ANO by nehlasovalo pro zákon jako takový. To by znamenalo, že nezačne platit od poloviny dubna, jak požaduje Evropská unie,“ uvedl účastník jednání, který si přál zůstat v anonymitě. Závěrečné čtení předlohy se má uskutečnit dnes; ještě před jednáním dolní komory se poradí klub socialistů.

Hlasovat s TOP 09 a ODS naopak chtějí lidovci a také komunisté a Úsvit, což je dohromady 97 zákonodárců. Otázka je, jaký postoj zaujme šest jejich nezařazených kolegů.

Hlasovat s TOP 09 a ODS chtějí lidovci a také komunisté a Úsvit, což je dohromady 97 zákonodárců.

Nejde jen o bruselské miliardy

I když nejsilnější vládní strana tvrdí, že chce řešit střet zájmů, v němž se Babiš prakticky neustále ocitá, neobává se jen o bruselské miliardy. Podle partaje jde i o to, aby změnu nezrušil Ústavní soud. Má se totiž vztahovat na budoucí ministry, a přitom vychází ze současného stavu, tedy z Babišova vlastnictví Agrofertu. „Mohlo by to být označeno za retroaktivní opatření,“ míní někteří poslanci.

Rovněž podle šéfa ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeronýma Tejce (ČSSD) nelze předjímat, jaké stanovisko by zaujali ústavní soudci.

O něco větší šance na přijetí má další opoziční návrh upravující zákon o střetu zájmů. Jenže ani v tomto případě nemá ČSSD úplně jasno. Údajně může nastat kolize s Listinou základních práv a svobod, kde je zakotveno vlastnictví jako takové. O možné protiústavnosti se zmínil v Právu ústavní právník Jan Kysela. „Pokud by mělo být automaticky stanoveno, že vlastníci firem nesmějí být ministry, muselo by to být v ústavě,“ uvedl.

Zákon o střetu zájmů budou teprve projednávat sněmovní výbory, do druhého čtení se dostane nejdříve v dubnu.

ČSSD nepodpoří omezení pro Babišovy firmy ohledně zakázek
Poslanci vládní ČSSD nepodpoří návrh opoziční TOP 09, podle kterého by se firmy skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) nemohly hlásit o veřejné zakázky. ČTK to dnes řekl místopředseda sociálnědemokratické frakce Jan Chvojka. Úpravu chce TOP 09 připojit do nového zákona o zadávání veřejných zakázek, o jehož podobě bude Sněmovna rozhodovat dnes.
Návrh spočívá v tom, že do soutěží by se nemohly hlásit firmy, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl. „Zdá se, že návrh je v rozporu s evropskými pravidly,“ uvedl Chvojka. Už dřív na to upozorňovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), předkladatel úpravy Martin Plíšek ale tvrdí opak.
Plíškovu úpravu podpořil už dřív díky hlasům dvou koaličních poslanců Pavly Golasowské z KDU-ČSL a Lukáše Pletichy z ČSSD ústavně-právní výbor. Garanční výbor pro veřejnou správu ale později plénu v souladu se stanoviskem Šlechtové nedoporučil, aby úpravu přijalo.