Sněmovna hladce vrátila služební zákon do druhého čtení

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Novela služebního zákona se bude moci změnit podle dohod vládních stran a pravicové opozice. Umožnila to dnes Sněmovna, jež normu podle předpokladů vrátila do druhého čtení. Zatímco zástupci koalice, TOP 09 a ODS dohodu o předloze ocenili, politici z hnutí Úsvit ji ostře kritizovali. Podle nich zákon nepovede k odpolitizování státní správy, což mělo být jeho cílem.

Pro vrácení novely do druhého čtení dnes hlasovalo 151 ze 154 přítomných poslanců. Skončila tím mimořádná sněmovní schůze, která začala v polovině července. K projednávání služebního zákona by se poslanci měli podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vrátit 10. září.

Zákonodárci TOP 09 a Starostů a ODS žádali hlavně zrušení generálního ředitelství státní služby a větší otevření státní služby i pro lidi z jiných sfér. V případě, že by požadavky nebyly splněny, hrozili obstrukcemi. Koalice při následných vyjednáváních na některé úpravy přistoupila a připravila nový pozměňovací návrh.

Sobotka zdůraznil, že normy typu služebního zákona musí mít ve Sněmovně širší podporu než jen vládní koalice, aby nebyly v dalších volebních obdobích zásadně měněny. „V zásadě se dohodl oheň a voda,“ řekl. Premiér je přesvědčen, že novela bude účinná od ledna, jak předpokládal původní plán.

Zeman hrozí vetem

Výhrady k poslednímu návrhu novely už dřív zveřejnil prezident Miloš Zeman. Je prý ochoten smířit se se zrušením generálního ředitelství státní služby, hrozí ale možným vetem kvůli pozicím politických náměstků.

Tito náměstci by měli působit v podstatě jako poradci ministrů a mohli by je například zastupovat na jednáních sněmovních a senátních výborů. Prezident ale říká, že na ministerstvech nebudou mít co na práci a budou pouze pobírat plat. Se Sobotkou bude o normě jednat za týden.