Sněmovna nesouhlasila se zřízením vyšetřovací komise k Budvaru

Budvar,pivo,pivovarnictví

Budvar,pivo,pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Sněmovna dnes nesouhlasila se zřízením vyšetřovací komise k Budvaru. Podle návrhu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se měla zabývat postupem ministerstva zemědělství v ochraně majetkových práv podniku v uplynulých šesti letech. Koaliční poslanci vznik komise nepodpořili.

„Jde o to, aby se kroky ministerstva zemědělství vůči národnímu podniku vyšetřily,“ uvedl Filip, kterého podpořil rovněž bývalý člen dozorčí rady Budvaru, nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS). Poukazoval například na to, že na zasedáních dozorčí rady nejčastěji chyběli zástupci ministerstva zemědělství.

Předseda Národních socialistů - LEV 21 Jiří Paroubek uvedl, že může hrozit přijetí návrhů amerického pivovaru Anheuser-Busch na rozdělení exkluzivity používání značky ve světě. Takový krok by znamenal podle něho popření dosavadních výsledků soudních sporů.

Doktor už na únorové sněmovní schůzi neúspěšně navrhl, aby se poslanci děním v Budvaru zabývali. Situace kolem státem vlastněného podniku se vyhrotila potom, co ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v lednu poslal svého poradce Tomáše Jindru jako člena dozorčí rady do Budvaru pro dokumenty týkající se hospodaření podniku a generální ředitel Jiří Boček některé z nich odmítl vydat. Některá média Jindru spojují s podnikatelem Ivem Rittigem, který má v ODS značný vliv.

Jindra měl dokumenty převzít pro audit, který Bendl v Budvaru nařídil s poukazem na to, že firma zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na ni vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. Boček nejprve kontrolu označil za krycí manévr pro útok na firmu a snahu o její privatizaci, později se s ministerstvem na postupu kontroly dohodl.

Do záležitosti se nyní vložil premiér Petr Nečas (ODS). Po Bendlovi požaduje, aby politicky exponovaní členové dozorčí rady podniku byly nahrazeni odborníky. Bendl tak má údajně odvolat Jindru. Proměna dozorčí rady Budvaru prý ale potrvá několik měsíců.