Sněmovna rozhodne o vydání Babiše a Faltýnka. Hlasovat proti budou pouze poslanci ANO

Pokud strany s výjimkou ANO dodrží to, co deklarovaly na začátku týdne, vydá dnes Poslanecká sněmovna premiéra Andreje Babiše a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka policii. Ostatně oba o vydání podobně jako na začátku září sami požádali. Navzdory tomu trvala tehdy rozprava osm hodin.

U řečniště se střídali zástupci ANO, kteří žádost vyšetřovatele Čapího hnízda a dozorujícího státního zástupce zpochybňovali. Podobná situace se zřejmě bude opakovat. „Klub hnutí ANO se dohodl, že drtivou většinou bude hlasovat proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ uvedla místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO).

Sněmovní orgán vydání obou poslanců v úterý doporučil. Od převzetí policejní žádosti mu však rozhodování trvalo dva měsíce. Například u exposlanců Davida Ratha nebo Vlasty Parkanové stačil na verdikt měsíc. ANO se od začátku snažilo jednání výboru protahovat, pomáhali mu komunisté a SPD Tomia Okamury. Tato hlasovací koalice také prosadila proti návrhu Pirátů a dalších stran odložení rozpravy sněmovny až na dnešek.