Sobota je dnem daňové svobody

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Češi podle výpočtů Liberálního institutu dnes slaví den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. Lidé tak letos budou na stát pracovat 160 dní, což je o pět dní méně než loni. Loni připadl den daňové svobody na 15. června.

Nejpozději oslaví den daňové svobody Dánové, a to až 12. srpna. Následují Francouzi 24. července a Švédové 13. července. Naopak nejdříve, již 23. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Australané přestali vydělávat na stát 4. května a Švýcaři 6. května.

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Patria Finance, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 19. června, tedy o čtyři dny později než loni.