Sobotka: Kauza Mynářovy vily poškozuje úřad prezidenta

Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek nákup vily zpochybňují.

Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek nákup vily zpochybňují. Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen, že kauza kolem vily hradního kancléře Vratislava Mynáře poškozuje úřad prezidenta republiky. Jenom prezident Miloš Zeman podle něj může věc řešit, je jediný, kdo kancléře může odvolat. Mynář nedávno v pražských Strašnicích koupil vilu za 5,5 milionu korun, což bylo podle řady expertů výrazně pod běžnou cenou za podobnou nemovitost. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se Zeman "v pravý čas" k záležitosti vyjádří.

„Já jsem přesvědčen o tom, že tu věc může vyřešit pouze pan prezident. Ta kauza podle mého názoru poškozuje úřad prezidenta republiky a jediný, kdo může pana Mynáře odvolat, je prezident republiky. Je to v jeho kompetenci,“ poznamenal Sobotka.

K záležitosti se před ním vyjádřil také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Chtěl bych být takový podnikatel s takovým čichem na nemovitosti, jako je on,“ řekl na adresu Mynáře.

Hradní kancléř si před Vánoci pořídil vilu od právníka Víta Širokého za 5,5 milionu. Sám v nákupu nic podezřelého nevidí. „Hradil jsem ji z peněz, které jsem si vydělal dávno předtím, než jsem se stal kancléřem,“ řekl Mynář deníku Blesk. K tomu, zda vysvětlení bylo dostatečné, se Zeman „v pravý čas vyjádří“, řekl hradní mluvčí Ovčáček. Prezidentovo vyjádření se prý dá očekávat v brzké době, nikoli „v horizontu týdnů“.

Pozemek, na kterém vila stojí, má podle smlouvy 141 metrů čtverečních, kolem ní je zahrada o výměře 591 metrů čtverečních.

Vila v pražských Strašnicích, kterou Vratislav Mynář koupil od Romana JanouškaVila v pražských Strašnicích, kterou Vratislav Mynář koupil od Romana Janouška | ctk

Glosa: Mynářův problém