Sobotka: Ministři nemají podnikat, veto přehlasujeme

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády
Ministr financí Andrej babiš
7
Fotogalerie

Ministři by neměli podnikat a vlastnit média, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Proto je rozhodnut přehlasovat ve Sněmovně veto zákona o střetu zájmů, o němž dnes rozhodl premiér Miloš Zeman. Zákon by postihl mimo jiné podnikání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

"Veřejný zájem je nutno chránit. Ministři by neměli podnikat, ucházet se o veřejné zakázky a vlastnit média. Veto prezidenta proto přehlasujeme," napsal Sobotka na twitteru. Z hlediska dodržení spravedlivých podmínek a z pohledu ochrany veřejného zájmu je podle něj důležité, aby existoval zákon, který podnikání členů vlády omezí.

Novinářům po jednání vlády Sobotka řekl, že lidé ve vysokých veřejných funkcích musí určitá omezení strpět. "Ministr z pohledu svého ministerstva, ale i z toho, že je členem vlády, se velmi často podílí na rozhodnutích, která ovlivňují podnikatelské prostředí. Velmi často má přístup k informacím, které nikdo jiný nemá," vysvětlil.

V září Sněmovna zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců. Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů.

Novela zákona o střetu zájmů počítá s tím, že firmy vicepremiéra a ministra financí Babiše se nebudou moci ucházet o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Nemohl by také stejně jako jiní členové vlády provozovat média.

Plíšek: Veto "lex Babiš" je projevem spojenectví Zemana a Babiše

Prezidentovo veto "lex Babiš" je projevem spojenectví Miloše Zemana a ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, soudí poslanec TOP 09 Martin Plíšek, jenž do novely o střetu zájmů prosadil pasáže o omezení dotací, zakázek a investičních pobídek.

"Zcela se projevilo spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše, který jej nedávno navštívil a žádal vetování zákona o střetu zájmů," napsal na facebooku Plíšek. Poslanec na rozdíl od prezidenta soudí, že novela naplňuje ústavu. "Vyjmenovává činnosti, které odporují výkonu funkce člena vlády a které mohou být v rozporu s veřejným zájmem, který by měl člen vlády hájit," zdůraznil Plíšek.

Sněmovna by o novele o střetu zájmů opětovně rozhodovat v lednu. Plíšek očekává, že dolní komora prezidentovo veto přehlasuje.