Sobotka míří do Lán, pověření k sestavení vlády zatím nedostane

Prezident Miloš Zeman chce premiéra jmenovat až počátkem prosince, až se vyléčí ze zranění kolene. Bohuslav Sobotka jako šéf vítězné strany bude muset čekat.

Prezident Miloš Zeman chce premiéra jmenovat až počátkem prosince, až se vyléčí ze zranění kolene. Bohuslav Sobotka jako šéf vítězné strany bude muset čekat. Zdroj: CTK/AP

K povolebnímu jednání se dnes v Lánech sejdou prezident Miloš Zeman a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jde o první schůzku hlavy státu s pravděpodobným premiérem po dvoutýdenním rozkol v ČSSD. Zeman už dříve oznámil, že šéfa vítězné strany zatím sestavováním vlády nepověří. Zeman chce nejdříve vyléčit zraněné koleno.

„Ta schůzka se v čase poněkud zdržela, já jsem počítal, že o ni požádám už v okamžiku, kdy byly známy volební výsledky,“ řekl v neděli Sobotka. Odkazoval se tak na napětí v sociální demokracii kvůli povolební schůzce části vedení ČSSD se Zemanem, což vedlo k vážnému rozkolu ve straně. Ten se ale nakonec podařilo urovnat.

Sobotka zamíří do Lán v 16 hodin. Sám pověření k sestavení vlády neočekává. „První schůzku vnímám spíše jako konzultativní a informativní. Neočekávám, že by hned na základě té první schůzky měl prezident učinit nějaký akt, který by se týkat pověření k sestavení nebo jmenování premiéra,“ uvedl Sobotka s tím, že by tak mohl prezident postupovat až na základě signálu, že se podařilo vyjednat příští koalici.

Zeman: Až vyléčím koleno, jmenuji premiéra

Prezident už dříve vzkázal, že Sobotkovi nebude dávat žádný termín pro ukončení jednání o vládě. Řekl však, že ho premiérem jmenuje až poté, co se mu uzdraví bolavé koleno a zřejmě začátkem prosince se vrátí do úřadu. „Protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku,“ řekl Zeman. Proti jeho slovům se v úterý ohradila Národní rada osob se zdravotním postižením, podle níž Zeman svým prohlášením naznačil, že lidé na invalidním vozíku mají nižší důstojnost. Prezident ale reakci rady označil za nepřiměřenou.

ČSSD mezitím vyjednává o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zatím nejaktuálnější vývoj odhalil první větší problém - sociální demokraté a lidovci se nemohou shodnout na postoji k církevním restitucím a firemním daním. Sblížili se naopak v otázce zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen, jak uvedli zástupci obou stran.

Jak se Zeman vyjádřil už dříve, koalice sociálních demokratů, Babišova hnutí a lidovců je v současné době nejmenší zlo s tím, že ale půjde o velmi křehký a nestabilní útvar.

PROFIL: Sobotka konečně ukázal ostré lokty. A Hašek se ho neumí zbavit