Sobotka posiluje v ČSSD, partaj chystá sjezd

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce Zdroj: ctk

Březnový volební sjezd sociální demokracie slibuje napínavý souboj o posty místopředsedů, zvlášť o druhého muže strany. Potvrzují to krajské konference ČSSD, které začaly nominovat uchazeče. I když místy získává podporu ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, považovaný za solitérního hráče, nebo Jeroným Tejc, jeden z vnitrostranických rebelů, zatím jednoznačně vede ministr vnitra Milan Chovanec, podporovaný šéfem socialistů a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Sobotka by měl funkci lídra bez problémů obhájit, dosud nemá soupeře.

„Kandidát může být navržen až na sjezdu, i to jsme už v minulosti zažili. Předpokládám ale, že kdyby se vyzývatel našel, už by se prezentoval na krajských konferencích,“ řekl Sobotka. Toho o víkendu podpořily čtyři buňky, a to v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Chovanec získal na post prvního místopředsedy tři ze čtyř nominací. Solidního výsledku dosáhl i šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministryně práce Michaela Marksová-Tominová či náměstkyně rezortu zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Chovanec narazil v jihomoravské ČSSD, ovládané aktéry loňské schůzky s prezidentem v Lánech, k nimž současný ministr vnitra původně patřil. Krajská organizace navrhla na statutárního místopředsedu Tejce.

Hašek nekandiduje

Někdejší první místopředseda partaje, jihomoravský hejtman Michal Hašek do nejvyššího vedení nekandiduje. O vliv v Lidovém domě však nepřijde, jako šéf Asociace krajů ČR je členem nejvyššího vedení strany automaticky.

Místopředsedů má ČSSD podle stanov šest, po loňské rezignaci Haška a Zdeňka Škromacha jsou momentálně čtyři. Sobotka připomněl, že alespoň jedno z míst by měla obsadit žena. V úvahu připadají Marksová-Tominová či náměstkyně Arnoštová. Nejméně jedna z nich zřejmě vystřídá neúspěšnou kandidátku do Senátu Alenu Gajdůškovou. Další krajské organizace budou o nominacích hlasovat do poloviny ledna, tedy do dvou měsíců před sjezdem. Ten si sociální demokracie naplánovala na 13. a 14. března v Praze.