Sobotka: Urban by měl své chování ve Sněmovně vysvětlit straně

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny. Zdroj: CTK

Poslanec Milan Urban (ČSSD) by měl podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky sociální demokracii vysvětlit, proč ve středu ve Sněmovně předložil pozměňovací návrh k novele zákona o spotřebních daních. Kvůli zmatkům v ČSSD pak příslušný zákon prošel dolní komorou proti vůli koalice. Odpovědný poslanec ČSSD se takhle nechová, řekl ČTK Sobotka při své návštěvě Zdic a poukázal na možný dopad takového opatření do státního rozpočtu.

Podle Urbana ale totožný návrh v minulosti podporovala řada sociálních demokratů.

„Myslím, že předložení pozměňovacího návrhu, který připravuje státní rozpočet o 15 miliard korun, byla velká chyba ze strany poslance Urbana. A myslím si, že by tu věc měl na půdě sociální demokracie vysvětlit, protože takovýmto způsobem by odpovědný poslanec sociální demokracie postupovat neměl,“ prohlásil Sobotka.

Urban podle něj ohrozil financování řady důležitých věcí, které ČSSD prosadila do státního rozpočtu na příští rok. Sobotka sám ale Urbana k žádnému kroku vyzývat nechce. „To už je věc poslance Urbana, aby tyto věci na půdě sociální demokracie vysvětlil,“ dodal.

„Pozměňovací návrh je úplně stejný jako již dvakrát předložená novela spotřební daně v posledních třech letech, pod kterou byla podepsána kromě Sobotky většina významných představitelů ČSSD včetně Romana Sklenáka, Jana Hamáčka a Lubomíra Zaorálka. Podával jsem ho s vědomím předsedy,“ sdělil dnes ČTK Urban.

předložení pozměňovacího návrhu, který připravuje státní rozpočet o 15 miliard korun, byla velká chyba ze strany poslance Urbana, řekl Sobotka

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit takzvanou zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i Urbanův pozměňovací návrh, který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. Později poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala, a o novele by se tak i přes hlasité protesty opozice, která hrozí i stížností k Ústavnímu soudu, mělo znovu hlasovat v pátek.

Urban se stejnými návrhy přicházel již dříve. Návrh na snížení zdůvodnil tím, že kvůli růstu cen ropy a předchozímu zvýšení spotřební daně zdražily ceny pohonných hmot v tuzemsku natolik, že je motoristé raději nakupují v cizině. Kvůli tomu poklesl prodej nafty i benzinu, a stát tak vybírá méně na spotřebních daních. Snížení daně by podle něj zvýšilo prodej téměř o čtvrtinu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale zastává názor, že ceny by neklesly a peníze by na tom vydělali pouze distributoři pohonných hmot.