Sobotka válcuje pučisty. Těm docházejí síly

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek 19. říjnav2013 v Praze na programovém shromáždění strany.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek 19. říjnav2013 v Praze na programovém shromáždění strany. Zdroj: CTK

Neuplynuly ani dva týdny od palácového převratu v ČSSD a Bohuslav Sobotka se zdá silnější než kdykoli dřív. Naopak Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc jsou stále důrazněji vybízeni k odchodu z grémia i předsednictva strany a v boji o politické přežití jim začínají docházet síly.

Propadající se vliv jeho spojenců nutí k ústupu i prezidenta Miloše Zemana. Ten v rozhovoru pro Právo řekl, že bude respektovat nedělní rozhodnutí ústředního výkonného výboru ČSSD a pověří sestavením vlády toho, koho mu doporučí. Výsledky hlasování v regionech napovídají, že nikdo jiný než Sobotka to být nemůže.

Už osm krajských organizací ze čtrnácti Sobotkovi jako šéfovi socialistů a kandidátovi na premiéra vyjádřilo jasnou podporu. A sedm z nich stejně drtivou většinou vzkázalo osnovatelům palácového převratu, aby složili funkce místopředsedů, v případě Tejce pak post předsedy poslaneckého klubu. Výjimkou je Haškova a Tejcova domovská buňka na jižní Moravě, která oba politiky přímo k rezignaci nevyzvala. Pouze jim doporučila, aby zhodnotili své jednání.

Chovanec má naději

Výrazně vyšší šance na přežití má další z účastníků utajované povolební schůzky se Zemanem Milan Chovanec. Ten se jako první k cestě do Lán přiznal a má důvěru nejen své plzeňské organizace, ale i Sobotkovu.

Naposledy se na stranu lídra sociální demokracie přidaly krajské konference a výkonné výbory ve Středočeském a Moravskoslezském kraji a jednomyslně také v Praze. Přitom v hlavním městě se Sobotka v posledních letech kvůli podpoře Jiřího Dienstbiera přízni netěšil.

Definitivně rozhodne až sjezd

Jakkoli je prakticky jisté, že v neděli se nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy semkne kolem Sobotky a vyzve pučisty k odchodu, případně je odvolá z funkcí, rozhodující bitva mezi oběma znesvářenými křídly se svede příští rok v únoru nebo březnu na mimořádném sjezdu ČSSD.

Sobotka začal prosazovat, aby na něj dorazila zhruba tisícovka delegátů, tedy dvojnásobný počet než dosud. „Nebyly by tam jen funkcionářské klany, ale i řadoví členové, kteří teď byli velmi aktivní. Byl bych velmi rád, kdybychom jejich aktivitu udrželi i v budoucnu,“ řekl.