Sobotka: Zeman sází na nejhorší pudy, nahrává nenávisti vůči uprchlíkům

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman nemá důvod se podbízet těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům, sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Mluvčí Hradu na tiskové konferenci řekl, že prezident vyjadřuje lítost, že se nepodařilo nalézt peníze na provoz zařízení pro ohrožené děti Klokánek, ačkoli částka na pomoc imigrantům bude řádově vyšší.

„Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům,“ sdělil Sobotka.

„Pan prezident dobře ví, že problém klokánků, které v minulých letech katastrofálně zadlužilo jejich bývalé vedení, nijak nesouvisí se solidárním českým podílem na zvládání nejhorší uprchlické krize od konce druhé světové války. Vláda bude jednat při řešení všech současných vážných problémů realisticky, ne populisticky,“ dodal premiér.

Přečtěte si:

Ovčáček novinářům nejprve řekl, že Zeman i nadále zastává názor, že Česko by mělo přijímat imigranty z kulturně blízkých oblastí. „Pana prezidenta přitom překvapilo, že Polsko s daleko větší rozlohou plánuje přijmout dva tisíce migrantů a Česká republika 1500,“ poznamenal mluvčí.

Dodal poté, že Zeman sleduje i situaci kolem klokánků. „Vyjadřuje lítost, že se doposud nepodařilo nalézt 30 milionů korun pro klokánky, které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantům se bude zřejmě řádově lišit,“ řekl Ovčáček.

Klokánkům, které provozuje Fond ohrožených dětí, hrozí kvůli dluhům rušení. Vláda má o mimořádné dotaci 30 milionů, kterou navrhuje ministerstvo financí, jednat ve středu.

Lubomír Zaorálek: Mafiáni vydělávají na migraci miliardy