„Šokující“, reagují USA na české rozhodnutí nevydat Fajáda

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice Zdroj: ctk

Velvyslanectví Spojených států velmi ostře kritizovalo rozhodnutí české vlády, která podle něj odmítla vydat do USA Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího. Pro takový verdikt podle americké strany neexistuje žádné ospravedlnění. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení obou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě. Zahraniční partneři by měli české rozhodnutí respektovat, reagoval na kritiku premiér Bohuslav Sobotka.

Fajád a Marabí čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci.

„Pražský vrchní soud se jejich případem zabýval a souhlasil s tím, že můžou být vydáni do Spojených států. Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě,“ uvádí se v prohlášení.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který o nevydání rozhodl, označil své rozhodnutí za „mezinárodně-politické“. „Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat,“ prohlásil. Mezi takové informace podle něj patří i to, zda měl na jeho rozhodnutí podíl fakt, že v Libanonu byla unesena pětice Čechů. Spojitost nevydat Fajáda do USA s případem Čechů zadržovaných v Libanonu připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) postupoval v případu Libanonce Alího Fajáda, kterého odmítl vydat do Spojených států, v souladu s českými zákony, uvedl Sobotka.