Solární podvody: policie navrhla obžalovat šéfku ERÚ Vitáskovou

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: Tomas Novak, Euro

Policisté navrhli obžalovat deset lidí obviněných v kauze solárního podvodu, mezi nimi i předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Případ se týká údajného podvodného získání licence do konce roku 2010 na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Vitásková již dříve obvinění odmítla a označila ho za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně.

„Policisté mi předali celý spis s návrhem na podání obžaloby v případě všech deseti obviněných včetně šéfky úřadu Aleny Vitáskové. Vzhledem k tomu, že jsem detailně seznámen s celou důkazní situací, protože jsem se účastnil všech úkonů vyšetřování, předpokládám podání obžaloby ve lhůtě několika týdnů,“ uvedl žalobce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit soláry k distribuční soustavě do konce roku 2010, ačkoli obě elektrárny nebyly ještě dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Vznikla by skoro dvoumiliardová škoda

Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

Mezi obviněnými jsou zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj. Stíháni jsou i zaměstnanci ERÚ. Vitásková od letošního března čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Podle policie zhatila přezkum vydání podezřelých licencí.

Manipulovaly se důkazy

Vitásková, která úřad vede od července 2011, ale obvinění odmítá a považuje ho za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně. V rozhovoru pro časopis Týden řekla, že ji má vyšetřování odvést od jejího hlavního úkolu, za který považuje odkrytí všech souvislostí kolem obnovitelných zdrojů.

Vitásková už v minulosti obvinila bývalé vedení ERÚ, že nastavilo podporu obnovitelných zdrojů štedřeji, než zákon vyžadoval. Týdnu také sdělila, že proti ní kdosi manipuloval důkazy pro policii a státní zastupitelství. Tvrdí rovněž, že se vybírají peníze určené na její dehonestaci nebo profesní likvidaci.