Soud Krejčířovi zamítl odvolání. Zůstává ve vazbě

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Vrchní soud v Johannesburgu nepovolil právníkům zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře, aby se odvolali k jihoafrickému nejvyššímu odvolacímu soudu proti čtvrtečnímu zamítnutí Krejčířovy žádosti o propuštění na kauci.

Radovan Krejčíř zůstane v Jihoafrické republice ve vazbě. Na Twitteru o tom informovala novinářka jihoafrického listu Citizen Amanda Watsonová, která dnešní jednání soudu sledovala.

Soud s Krejčířem, který čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu, bude pokračovat 24. ledna. O žádosti podnikatelových advokátů rozhodovala stejná soudkyně, jež ve čtvrtek potvrdila prosincové rozhodnutí soudu nižší instance, který Krejčířovi kvůli obavám z jeho útěku a z ovlivňování svědků nedovolil opustit vazbu.

V Česku pravomocně odsouzený podnikatel byl v JAR zatčen spolu se třemi Jihoafričany. Vyšetřovatelé je viní, že unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 48 milionů korun. Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá.

Rozsáhlá policejní akce

Soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který dlouhodobě sleduje aktivity Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice, tvrdí, že ho český podnikatel chtěl už nejméně pětkrát nechat zavraždit. O'Sullivan to řekl jihoafrické televizní stanici SABC v reakci na čtvrteční zatčení třech lidí, kteří údajně měli zlikvidovat jeho a policejního vyšetřovatele zabývajícího se Krejčířovým případem. Jihoafričtí kriminalisté zatím nemohou potvrdit, že za chystanými atentáty stál český podnikatel, zatčené osoby na něj ale mají kontakty.

Podívejte se na rozhovor s vyšetřovatelem

„Asi v roce 2011 policie našla v Krejčířově domě seznam osob určených k likvidaci a stálo na něm i moje jméno. Od té doby se mě Krejčíř pokusil nechat zavraždit asi třikrát nebo čtyřikrát,“ vylíčil . Český podnikatel mu prý v roce 2010 dokonce sám volal a řekl mu, že má v plánu ho nechat zavraždit. „Teď to tedy byl pátý pokus,“ poznamenal k včerejšímu odhalení údajného atentátu soukromý detektiv a pochválil práci jihoafrické policie.

Ta zatkla dva muže a jednu ženu, kteří podle vyšetřovatelů měli téhož dne kromě O'Sullivana zabít ještě policejního plukovníka Nkosanu Ximbu přezdívaného Killer (zabiják). Jedním ze zatčených je dlouhodobě hledaný muž podezřelý z únosu a pokusu o vraždu ve stejném případu, kvůli kterému je Krejčíř v JAR nyní ve vazbě.

Policisté zabavili údajným atentátníkům zbraněPolicisté zabavili údajným atentátníkům zbraně | EWN, repro E15Policie ve čtvrtek také zabavila tři auta, pušku a dvě pistole a vybavení pro policejní vozy. Při chystaných útocích se jejich strůjci údajně chtěli vydávat za policejní hlídku.

„Mají jasné vazby na Krejčíře, ale v této fázi ještě neumíme říct, do jaké míry se na tom Krejčíř podílel,“ řekl policejní představitel Solomon Makgale serveru Eyewitness News na dotaz, zda český podnikatel stál za údajně plánovanou likvidací dvou nepohodlných vyšetřovatelů. Makgale předpokládá, že v tomto případě budou zatčeny ještě další osoby.

Jihoafrická policie dnes spustila rozsáhlou pátrací akci po policejnímu důstojníkovi, jehož podezírá z podílu na zločinech, kvůli kterým byl Krejčíř zatčen. „Pátráme po důstojníkovi, u něhož se domníváme, že je zapleten do případu únosu a pokusu o vraždu,“ oznámil Makgale.

Profil: Pro Krejčíře přestává být Jižní Afrika rájem na zemi