Soud nařídil brněnské nemocnici zaplatit rekordní odškodné přes 10 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Brněnská fakultní nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu korun jako odškodnění rodičům, jejichž syn skončil po operaci mandlí s poškozeným mozkem. Dnes o tom rozhodl brněnský městský soud. Nemocnice pochybení odmítla. Rozsudek není pravomocný.

Případ se stal před šesti lety, kdy tehdy tříletý Matěj podstoupil operaci mandlí. Poté však u něj nastaly pooperační komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Podle rodičů chlapce za to mohly chyby v pooperační péči. Chlapec je o té doby ve vegetativním stavu. Nyní je v domácí péči, rodiče na ni měsíčně doplácejí podle jejich právního zástupce Lukáše Prudila přes 50 tisíc korun.

Podle Prudila byl v případu prokázán řetěz systémových i individuálních chyb. „Ty vyústily v to, že je chlapec ve vegetativním stavu a tento stav je nevratný a nezměnitelný. Jde o nejzávažnější možné postižení člověka,“ řekl právník.

Podle něj šlo především o několik závažných chyb ze strany nemocnice. Jak uvedl, Matěj nebyl po operaci umístěný na jednotce intenzivní péče, ale na běžném pokoji, ke nefungovala tísňová signalizace. Navíc nebyla nastavena pravidla, jak přivolat pomoc. Personál podle právníka postupoval pomalu, lékařka navíc přerušila resuscitaci, aby si mohla odběhnout pro potřebné vybavení.

Proces od roku 2013

Soud se vleče od roku 2013, vypovídalo množství svědků i soudních znalců. Rodiče žádali odškodné 20 milionů korun. Nemocnice od začátku vinu popírá. „Vyjadřujeme lítost a účast nad tím, co se stalo Matějovi. Tuto lítost pociťují i všichni pracovníci, kteří byli přítomni události, i ti, kteří se podíleli na léčbě. Jsme ale přesvědčeni, že k žádnému pochybení ani k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo,“ uvedla právní zástupkyně nemocnice Hana Krejčí.

„Jsme rádi, že soud přihlédl k věcem, které jsme říkali už šest let, že byly špatně a skutečně špatně byly. Bohužel, Matějovi to nepomůže. Ale budeme rádi, když budeme mít klidnější život, bude to přijatelnější pro nás i pro Matěje. Pokud nemocnice přistoupí na tuhle částku a nebude podávat odvolání, tak náš problém by to alespoň částečně vyřešilo,“ řekl po vynesení verdiktu novinářům Vítek Kocián.

Právní zástupkyně nemocnice výsledek komentovat nechtěla, nevyjádřila se ani k možnosti podání odvolání.

Odškodné za nepovedenou operaci v Brně je mezi nejvyššími v ČR
30 milionů korun (strany se dohodly na snížení na 20 milionů) - Obvodní soud pro Prahu 10 v červnu před dvěma lety přiznal odškodné rodině postiženého chlapce. Zaplatit ho má pražská Vinohradská nemocnice, kde se chlapec narodil v roce 2009 ochrnutý. Porod byl sice plánovaný, skončil ale ochrnutím a slepotou a hluchotou dítěte, které vyžadovalo celodenní péči. Nemocnice se proti rozsudku odvolala, obě strany nakonec v létě 2014 v mimosoudní dohodě dospěly strany k částce o deset milionů nižší. Chlapec zemřel v říjnu 2014.
18 milionů korun - Odvolací Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 přiznal odškodnění ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři při angiografii vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Částku za nemocnici zaplatil kraj.
16,5 milionu korun - Prostějovská nemocnice zaplatila v roce 2007 odškodné manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. V případu, který se táhl více než pět let, nakonec Krajský soud v Brně potvrdil, že lékaři chybovali. Jako novorozenému se chlapci na čas zastavilo srdce a přestal dýchat. Utrpěl nevratné poškození mozku.
15 milionů korun - Liberecký kraj podle Mladé fronty Dnes z července 2010 musí zaplatit za libereckou nemocnici odškodné manželům, jejichž syn utrpěl v roce 2000 při porodu rozsáhlé a nezvratné poškození mozku. Před soudem skončila také lékařka, která porod vedla. V době vyšetřování ale z nemocnice zmizela dokumentace o porodu, soud jí tak vinu neprokázal.
13,5 milionu korun - Za nepovedený porod v roce 2001 vysoudila rodina ze Žirovnice odškodné na pelhřimovské nemocnici. Chlapec se kvůli nedostatečné péči narodil těžce postižený. Do konce života bude ochrnutý na pravou část těla a slepý. Soud pochybení lékaře neprokázal.
Téměř 12 milionů korun - V únoru 2009 odvolací senát Městského soudu v Praze rozhodl, že Nemocnice na Bulovce musí odškodnit rodiče chlapce, který jako tříletý podstoupil v roce 2000 běžnou břišní operaci. Kvůli údajnému pochybení lékařů při odpojování od dýchacího přístroje utrpěl ale poškození mozku. Oba lékaře soud zprostil obvinění.
10,5 milionu korun - Brněnský městský soud dnes rozhodl, že tamní fakultní nemocnice musí zaplatit 10,5 milionu korun jako odškodnění rodičům, jejichž syn skončil po operaci mandlí s poškozeným mozkem. Případ se stal před šesti lety, kdy tehdy tříletý Matěj podstoupil operaci mandlí. Poté však u něj nastaly pooperační komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Nemocnice pochybení odmítla. Rozsudek není pravomocný.