Soud potvrdil dvacetileté tresty za útok na Romy ve Vítkově

Zdroj: profimedia.cz

Tresty za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku definitivně platí. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání čtyř pachatelů, jimž soudy v Ostravě a Olomouci vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení. ČTK to dnes bez dalších podrobností řekl mluvčí NS Petr Knötig. Při útoku, který byl podle pravomocného verdiktu rasově motivovaný, utrpěla těžké popáleniny tehdy dvouletá Natálie. Má trvalé zdravotní následky.

Útok podle verdiktu spáchali čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci.

Dovolání podali všichni čtyři pachatelé. Z jakých důvodů je Nejvyšší soud odmítl, není zatím známé. Odůvodnění musejí nejprve dostat účastníci řízení. Odsouzená čtveřice se teoreticky může ještě obrátit na Ústavní soud. Ten však také většinu stížností v záležitostech násilné trestné činnosti odmítá.

Podle obžaloby čtyři muži na dům obývaný početnou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Přežití je dílem štěstí a špičkové lékařské péče.

Vrchní soud v Olomouci při březnovém odvolacím řízení označil uložené výjimečné tresty za přísné, ale nikoliv nepřiměřené. „Je zde vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. Nejzávažnější je pohnutka tohoto činu, což je příslušnost poškozených k etnické menšině. Je třeba vyslat jasný signál, že jakákoliv trestná činnost, jejíž pohnutkou je odlišnost napadených, bude přísně postihována,“ uvedl tehdy předseda olomouckého senátu Milan Kaderka.

Čtveřice extremistů se před soudy nižších stupňů domáhala například změny právní kvalifikace činu z vraždy na obecné ohrožení. Údajně nevěděli, že je dům obývaný, nejeli do Vítkova vraždit a vražedný úmysl jim nebyl prokázán. Soudy ale nakonec dospěly k závěru, že jde o pokus o vraždu v nepřímém úmyslu.

Útočníci měli tři láhve s vysoce hořlavou látkou a založili tři ohniska požáru. Podle soudů je proto evidentní, že byli srozuměni s tím, že obyvatelé domu mohou zemřít.