Soud požádal o vydání Pekárka, ten pozastavil členství v ODS

Roman Pekárek

Roman Pekárek Zdroj: ctk

Pražský vrchní soud dnes požádal Sněmovnu o vydání poslance za ODS Romana Pekárka ke stíhání. Muž, který do dolní komory Parlamentu nastoupil tento týden za jednoho z rebelujících poslanců, byl v květnu nepravomocně odsouzen za korupci k šesti letům vězení. Pekárek následně pozastavil členství v ODS.

„To je postup soudu, to je asi tak v pořádku. Já budu opakovat to, co je prostě pravda, já jsem nevinen, to je všechno,“ komentoval Pekárek soudní žádost.

Představitelé ODS se snaží Pekárka přimět, aby se mandátu sám vzdal a aby opustil i řady ODS. Podle premiéra a předsedy strany Petra Nečase jeho přítomnost ve Sněmovně vládu i ODS poškozuje. Pekárek se však i po výzvách svých kolegů mandátu odmítl vzdát. „Já tam mám prostě takový ten vnitřní blok, který mi říká: 'Nevzdávej to',“ řekl. Rozhodl se ale pozastavit členství ve straně. Tím automaticky přišel o členství v poslaneckém klubu ODS.

Odvolací jednání je nařízeno na 18. prosince, předtím bylo dvakrát odvoláno kvůli omluvám Pekárkova advokáta. „Teoreticky by se to dalo stihnout,“ podotkl mluvčí soudu Jan Fořt.

„Já jsem byl informován tajemníkem (mandátového a imunitního výboru), že ta věc by snad již měla být doručena do Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda mandátového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předpokládá, že by se výbor mohl sejít před schůzí Sněmovny, která je naplánovaná na 28. listopadu. O vydání Pekárka by pak podle něj mohla Sněmovna hlasovat na schůzi, která začne začátkem prosince. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že většina členů poslaneckého klubu Pekárkovo vydání podpoří.

Podle státního zástupce bývalý kolínský místostarosta Pekárek v roce 2009 nabídl brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun, což bylo údajně pod cenou, než s kterou se počítalo v městském rozpočtu.

Cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů. Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to vždy na poslední chvíli rozmysleli.

Ličkovi, který měl Pekárkovi úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.