Soud rozplétá podezřelé armádní zakázky

soud

soud Zdroj: ctk

Jedenáct bývalých pracovníků ministerstva obrany, 38 představitelů firem a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát. Více než pět desítek obžalovaných a zhruba stejně tolik obhájců se včera sešlo u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Ten začal rozplétat případ zmanipulovaných armádních zakázek, kvůli nimž proběhla v roce 2007 vůbec největší policejní razie v rezortu, konkrétně ve vojenských ubytovacích a stavebních správách po celém Česku. Líčení potrvá nejméně rok.

Kvůli rekordnímu počtu souzených, který překonal i kauzu Berdychova gangu nebo případ konkurzního soudce Jiřího Berky, provázely hned první den zmatky. Nejprve trvalo asi čtyřicet minut, než se zhruba stovka lidí usadila, za další hodinu a půl pak část z nich největší jednací síň budějovického soudu opustila.

„Nemohu si ani vyndat na stůl dokumenty, není tady místo,“ prohlásil právní zástupce jednoho z obžalovaných Václav Vlk a odešel pryč. Většina jeho kolegů následně učinila totéž a předseda senátu byl proto nucen vyhlásit přestávku. Po ní se vrátila jen část advokátů.

Obžalovaní, jejichž obhájci jednání opustili, se mají k soudu dostavit v úterý. „Soud ale nemá šanci přinutit obhájce, aby se dostavili nebo nedostavili. Když se obhájce vzdálí z jednání, soud nemůže říct eskortě, aby ho přinutila k tomu, aby v síni zůstal,“ řekl předseda senátu Ondřej Vítů.

Podle protikorupční policie obžalovaní, kterým hrozí až deset let vězení, ovlivnili nejméně tři desítky zadávacích řízení na rekonstrukce objektů za dohromady 300 milionů korun v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Litoměřicích. Žalobce v tom vidí trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení.

Spisové podklady mají i s přílohami na 40 tisíc stran, soudce Vítů se jimi zabýval od března 2011. Kauzu si před časem přebral pražský vrchní soud, nakonec ji však vrátil budějovickému soudu.