Soud s Rittigem v kauze jízdenek pokračuje. Žalobce zamítl stížnost proti obvinění

Ivo Rittig po výslechu

Ivo Rittig po výslechu Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Stíhání lobbisty Iva Rittiga a dalších čtyř obviněných v kauze údajného praní špinavých peněz bude pokračovat. Státní zástupce Adam Borgula zamítl jejich stížnosti proti obvinění jako nedůvodné. Kauza souvisí s nevýhodným kontraktem na výrobu jízdenek, který uzavřel pražský dopravní podnik s firmou Neograph. Část peněz z každé vyrobené jízdenky prý končila u Rittiga.

Rittig, jeho obchodní partner Peter Kmeť, právníci Marek Stubley a David Michal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků čelí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, a to ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Stíháni jsou na svobodě, v případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení nebo propadnutí majetku.

Pražský dopravní podnik v kauze figuruje jako poškozený. V minulosti uzavřel smlouvu s Neographem, kterou podle obvinění zprostředkovala firma Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Tuto společnost, které prý tiskárna Neograph odváděla peníze z každé jízdenky, zastupoval Kmeť. Žalobci tvrdí, že Neograph prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s Neographem v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Rittig má pas a pojede si do Monaka obnovit rezidenční pobyt