Soud už o kandidátkách ČSSD rozhodl

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtěli někteří členové ČSSD v Moravskoslezském kraji zabránit podání stranické kandidátky na krajském úřadu. Rozhodnutí není pravomocné. Částečně soud rozhodl i o způsobu sestavování kandidátek ČSSD a zrušení členství některým straníkům v Olomouckém a Plzeňském kraji.

Podle jeho mluvčí Aleny Novotné bude verdikt zveřejněný patrně dnes. Záleží na tom, kdy budou s výsledky seznámeni účastníci řízení. „Žaloby to nejsou, jde o návrhy na předběžná opatření, která mají zamezit tomu, aby kandidátní listiny byly podány krajskému úřadu,“ vysvětlila Novotná.

Na české politické scéně jde o zcela bezprecedentní postup, který ohrožuje volební výsledek celé ČSSD. Spory, které mohou odradit část jejích sympatizantů, musí strana řešit těsně před začátkem ostré kampaně.

Lidový dům je přesvědčen o tom, že postupoval v souladu se zákonem. „Kandidátky jsou už schválené a vedení ČSSD do nich nemůže zasahovat a doplňovat některá jména,“ řekl o víkendu šéf socialistů Bohuslav Sobotka. Ten má Kajnarovi za zlé, že o problémech neinformoval stranické vedení včas, tedy v době, kdy se dalo ještě jednat a případně dosáhnout změny.

Za většinou soudních podání stojí právník Pavel Němec, který musel letos z ČSSD nedobrovolně odejít. Němec tvrdí, že podá další stížnosti, aby prý docílil dodržování demokratických principů.

Podle některých ústavních právníků nelze vyloučit, že by předběžná opatření mohla ČSSD zabránit v tom, aby v některých krajích kandidovala.

Němec a spol. se opírají o nález Ústavního soudu z prosince 2011, podle něhož musí demokracie fungovat i uvnitř stran, to znamená při rozhodování jejich orgánů. Část ústavních právníků namítá, že nález neumožňuje soudit se o marginální, ale pouze zcela zásadní věci. Na druhé straně podle nich nelze vyloučit, že předběžná opatření by mohla ČSSD zabránit v tom, aby v některých krajích kandidovala. Takový verdikt by však lidem zabránil v možnosti jít k urnám, což by omezilo jejich základní práva a deformovalo celkový výsledek voleb.