Soud uznal Švábův gang vinným z únosů podnikatelů a dvou vražd

Michael Šváb u soudu

Michael Šváb u soudu Zdroj: ctk

Městský soud v Praze poslal na doživotí do vězení Michaela Švába a Libora Skopalíka. Švábův gang podle rozsudku unášel movité Čechy do zahraničí, přičemž dva únosy skončily vraždou. Údajného přímého vykonavatele vražd Petra Klementa potrestal soud 30 lety a spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova 20 lety vězení. Zbylým třem členům skupiny soud uložil od devíti do deseti let odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný.

Každému z pěti pozůstalých po obětech vražd mají obžalovaní zaplatit 240 tisíc korun odškodného. Podnikateli, který se v roce 2011 vykoupil z únosu do Španělska a díky tomu přežil, pak mají uhradit 1,9 milionu dolarů, přes 38,5 milionu korun.

Šváb, který podle verdiktu organizoval činnost celého gangu, se přiznal k tomu, že si tipoval bohaté podnikatele a lákal je do zahraničí, protože chtěl jejich peníze. Svou vinu na vraždách však odmítl, stejně jako Klement, podle nějž vraždil Dimitrov. Skopalík údajně fungoval jako Švábův pobočník a zařizoval věznění podnikatelů v zahraničí.

Státní zástupce Vladimír Mužík navrhoval uložení doživotního trestu vedle Švába a Skopalíka i Klementovi, soud mu však v tomto ohledu nevyhověl.

Jeden z unesených podnikatelů údajně zemřel na sklonku roku 2012 v poušti u Dubaje po dušení plastovou fólií a úderech kamenem do hlavy. Jeho tělo se dosud nenašlo. Druhého prý skupina zastřelila loni v březnu v Itálii, kam ho převezla z francouzského Nice. Ve stejné době gang údajně vylákal do Nice i dalšího byznysmana, toho však patrně zachránilo to, že do ciziny dorazil s celou rodinou.

Šváb před soudem již dříve uvedl, že měl v plánu i několik dalších vydírání. Prý tak chtěl sehnat peníze na nákup kokainu a jeho prodej v Austrálii.

Výběr hlavních událostí kolem organizované skupiny recidivisty Michaela Švába:
Červenec 2011 - Skupina, vedená Michaelem Švábem, vylákala do Španělska pod záminkou jednání o příspěvku na charitu českého milionáře, který zbohatl na internetu. Muže několik dní věznili ve Valencii a propustili jej až poté, co jim slíbil převedení dvou milionů dolarů (dnes asi 40 milionů korun). Po návratu do ČR tak oběť únosu učinila.
Listopad 2011 - Gang se snažil vylákat do zahraničí úspěšného hráče pokeru Martina Staszka, který začátkem listopadu 2011 vyhrál ve finále světové pokerové soutěže téměř 5,5 milionu dolarů (zhruba 100 milionů korun). Díky podezření Stazskova manažera se akce Švábovi nevydařila.
Červen 2012 - Členové Švábova gangu přepadli v Olomouci muže, který podle svého tvrzení vlastnil vzácný obraz Augusta Renoira a deset kreseb Pabla Picassa za stovky milionů korun. Po mučení se jim podařilo umělecká díla získat, o jejich dalším osudu však není nic známo. Podle odborníků na výtvarné umění je přitom velmi pravděpodobné, že se jedná o falza.
Listopad 2012 - Šváb vylákal do Spojených arabských emirátů svého známého podnikatele. Záminkou byl stavební projekt na Slovensku. Muž jim pod pohrůžkami násilí prozradil přístup k platebním kartám i internetovému bankovnictví, odkud gang získal asi dva miliony korun. Podnikatele poté podle obžaloby zabili u pouště nedaleko Dubaje, tělo se nenašlo.
Březen 2013 - Švábův gang vylákal začátkem měsíce do Nice dvaasedmdesátiletého podnikatele, záminkou bylo jednání o prodeji vil, které nabízel. Po muži nejprve chtěli 50 milionů korun, svůj požadavek snižovali. Případ se zkomplikoval poté, co podnikatelův bankéř i rodina pojali podezření, že něco není v pořádku. Únosci poté muže na italsko-rakouských hranicích zastřelili. Ve stejné době vylákali do Francie další potenciální oběť, kvůli obavám z vyzrazení ji ale už nekontaktovali.
28. března 2013 - Česká policie zadržela první dva muže, podezřelé z účasti na únosu a vraždě poslední oběti; začátkem dubna již bylo ve vazbě pět pravděpodobných pachatelů a později přibyli další dva. Vyšetřovatelům se podařilo odhalit i další trestné činy gangu, vedeného Michaelem Švábem. Ten byl již v minulosti za únos a vydírání odsouzen.
17. října 2013 - Policie oznámila, že Švábův gang nespojuje se zmizením podnikatele Jana Moťovského, který zmizel v Nice v roce 2008. Šváb byl totiž v tu dobu ještě ve vězení.
25. března 2014 - Městské státní zastupitelství v Praze v kauze obžalovalo sedm lidí. Podle žalobce se dopustili dvou vražd, zbavení osobní svobody, vydírání a loupeže.
17. června 2014 - Případ Švábova gangu začal projednávat pražský městský soud. Během líčení se vyšly najevo další podrobnosti, Šváb například řekl, že peníze potřeboval na nákup kokainu, se kterým chtěl obchodovat v Austrálii. Ze sedmi obviněných se přiznal jen bývalý policista Daniel Dimitrov, který získal postavení spolupracujícího obviněného.
18. července 2014 - Městský soud v Praze poslal nepravomocně na doživotí do vězení Švába a jeho pobočníka Libora Skopalíka. Údajného přímého vykonavatele vražd Petra Klementa potrestal soud 30 lety a spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova 20 lety vězení. Zbylým třem členům skupiny soud uložil od devíti do deseti let odnětí svobody.

Zdroj ČTK