Soud začal projednávat kauzu sporné zakázky pro Promopro

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Pražský městský soud začal v pondělí projednávat kauzu kontroverzní zakázky pro společnost Promopro z dob českého předsednictví EU. Stát se připojil jako poškozený, škodu vyčíslil celkově na 938 milionů korun. Obsáhlou obžalobu, kterou státní zástupce Tomáš Černý četl hodinu a půl, vyslechlo 11 z 12 obžalovaných. Poslední z nich, jednatel Libor Veverka, se hlavního líčení na vlastní žádost neúčastní.

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU, a to bez výběrového řízení. Obžalobě čelí trojice někdejších vysoce postavených státních úředníků, dále bývalý jednatel firmy Promopro Jaroslav Veselý a osm jednatelů dalších firem, kteří údajně prali špinavé peníze získané od úřadu vlády na základě podvržených faktur předkládaných Promoprem.

Stát požaduje společně a nerozdílně od všech obžalovaných náhradu škody ve výši 550 milionů korun s příslušenstvím, což je výše pokuty, kterou uložil úřadu vlády finanční úřad za porušení rozpočtové kázně. Podle obžaloby pak státu vznikla škoda dalších minimálně 388 milionů, a to uhrazením faktur Promopra za činnosti, které buď vůbec nebyly provedeny, nebo nesouvisely se státní zakázkou.

Zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku

Na lavici obžalovaných mimo jiné usedla někdejší ředitelka sekce pro předsednictví ČR v Radě EU Jan a Hendrichová, tehdejší ředitel odboru logistiky Radomír Karlík a exředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek David Mlíčko. Trojice čelí obvinění ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku, Hendrichová s Karlíkem také z pletich při veřejné soutěži. Jednatelé pak údajně legalizovali výnosy z trestné činnosti, tři z nich včetně Veselého i podvod.

Hendrichová, Karlík a Mlíčko prý Promopro účelově a nedůvodně upřednostnili na úkor jiných potencionálních zájemců a nezajistili dostatečné kontrolní mechanismy, které by vedly k odhalení podvržených faktur. Rámcová smlouva prý navíc byla nastavena tak, že Promopro si mohlo jednostranně a neomezeně diktovat ceny za poskytování služeb.

Hlavní líčení je prozatím nařízeno do 4. prosince, předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová však rovnou avizovala, že bude pokračovat i v březnu a květnu příštího roku. První dva týdny v listopadu soud věnuje výslechu obžalovaných, poté přijdou na řadu svědci a v prosinci znalci.