Soud zamítl Rittigovu žalobu na Transparency International

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Pražský městský soud zamítl žalobu lobbisty Iva Rittiga na českou pobočku mezinárodní organizace Transparency International (TIC). Lobbista žádal 100 tisíc korun a veřejnou omluvu za tvrzení organizace, že stojí v pozadí podezřelého obchodu se solárními elektrárnami. Rozsudek zatím není pravomocný.

Žaloba se týkala vyjádření šéfa TIC Davida Ondráčky z loňského března v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, kde řekl, že Rittig údajně figuruje ve „fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů“.

Případ byl podle Rittiga popisován „v negativním světle“, přičemž prý šlo o podezřelý nákup solárních elektráren a byl to obchod za pět miliard korun, ve kterém má policie údajně zásadní důkazy.

Ritttig tvrdí, že s případem Amun.Re nemá nic společného. Výrok je tedy podle něj nepravdivý a vyvolává dojem, že je do kauzy s kriminálním podtextem zapleten. Dotýká se to prý Rittigovy občanské cti a lidské důstojnosti.

Média v minulosti spekulovala o Rittigově možném podílu na transakci, při které polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re.

Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný a o transakci se zajímá policie. Protikorupční policie také zkoumá podezření, že elektrárny získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu pobírají neprávem. ČEZ podezření odmítá.