Soud zastavil stíhání v další velké hospodářské kauze

Obžalovaný v další z velkých hospodářských kauz se díky prezidentské amnestii vyhne dalšímu stíhání. Podnikatele Pavla Dvořáka, viněného z podvodů firmy Progres Invest, dnes pustil na svobodu Vrchní soud v Praze.

Na druhého obžalovaného Vladimíra Michka se prezidentský pardon nevztahuje, je stíhán jako uprchlý. Krajský soud v Hradci Králové vyměřil Michkovi loni v dubnu nepravomocně osmiletý trest, Dvořákovi uložil o tři roky méně. Podle spisu obžalovaní ve více než 36 tisících případech připravili klienty o zhruba půl miliardy korun.

Státní zástupce si proti rozhodnutí podal stížnost, zatím ji však podle soudce neodůvodnil. Definitivně tak rozhodne až Nejvyšší soud. Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem na Nový rok se týká kauz, u nichž stíhání trvá déle než osm let a sazba nepřevyšuje deset let, s výjimkou stíhání proti uprchlým.

Hradecký soud oba muže potrestal za podvod a neoprávněné podnikaní. Michkovi zakázal pracovat ve vedení firem po dobu deseti let, Dvořákovi na pět. Oběma také uložil povinnost uhradit škodu několika desítkám poškozených, kteří se k řízení připojili.

Podle obžaloby společnost Progres Invest v letech 1994 až 1997 shromažďovala peníze od fyzických a právnických osob pod slibem vysokého zhodnocení. Firma lidem nabízela výnos 24 procent ročně či až dvanáctinásobek vložené sumy při investici na deset let. Podle dubnového verdiktu si ale muži byli vědomi, že svým závazkům nemohou dostát.

Jak uvedl soud, firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky milionů prý byly převedeny do spřátelených firem, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti. „Můžeme se domnívat, že peníze šly ve prospěch Michka, ale není to prokázané,“ prohlásil v dubnu předseda trestního senátu Petr Mráka.

Zakladatel firmy Michek, souzený jako uprchlý, dostal u hradeckého soudu v roce 2006 devítiletý trest vězení, spoluzakladatel Dvořák tehdy odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud ale verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření, následně byla v kauze podána nová obžaloba. Firma Progres Invest, jež působila po celé zemi, se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji soud poslal do konkurzu.

Amnestie už zastavila řadu známých kauz

Ukončení stíhání v kauze Porgres Invest navazuje na šňůru dalších případů hospodářské kriminality, kdy obžalovaným pomohla amnestie prezidenta Václava Klause. Už skoro před dvěma týdny se na svobodu vydal soudce Jiří Berka, který byl obviněn z manipulace konkurzních řízení. Amnestovaný soudce by se navíc mohl navrátit do funkce a požádat o náhradu ušlé mzdy, což by stát stálo přibližně pět milionů korun.

U konce je i stíhání tři představitelů vytunelované společnosti H-Systém. Již pravomocně odsouzení Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma jsou na svobodě po verdiktu Vrchního soudu v Praze.

Soud zastavil i stíhání podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda, obviněných z daňových deliktů, či bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby a jeho dvou spoluobviněných v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě.