Soud znovu prověří tendr na opravu fasády Národního divadla za miliony

Národní divadlo

Národní divadlo Zdroj: profimedia.cz

Krajský soud v Brně se bude znovu zabývat tendrem na opravu fasády Národního divadla v Praze. Případ, který řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), mu vrátil Nejvyšší správní soud (NSS). Podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové bylo původní rozhodnutí Krajského soudu v Brně z loňského října zrušeno z procesních důvodů.

Tendr v hodnotě přes 90 milionů korun nakonec získala společnost OHL ŽS. Krajský soud původně našel chyby v postupu antimonopolního úřadu. Soud chtěl, aby ÚOHS znovu prozkoumal nabídku vítězné OHL ŽS.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně. V roce 2010 nejprve vrátil nabídku brněnské OHL ŽS do hry. To se nelíbilo konkurenční společnosti GEMA ART GROUP, která loni uspěla u Krajského soudu v Brně. Podle tohoto soudu se měl ÚOHS znovu dostatečně zabývat jednou z námitek firmy, která se týká kalkulačního vzorce ve stavebnictví. ÚOHS místo toho podal kasační stížnost k NSS.

Opravy historické fasády Národního divadla v Praze začaly loni v létě. Celkové náklady dosáhnou 94,6 milionu korun. Rekonstrukce bude mít čtyři samostatné etapy.

První se týká severní fasády směrem k Národní třídě a oprav balkonů a teras po celém obvodu budovy. Pak přijde na řadu východní fasáda mířící k Divadelní ulici a Nové scéně. Ve třetí etapě dojde na jižní fasádu, naposled přijde na řadu fasáda k Vltavě. Harmonogram je orientační, cílem je opravit budovu co nejrychleji, aby byl provoz divadla omezen jen v nezbytné míře.

Divadlo vypsalo soutěž na rekonstrukci fasády v únoru 2010, jediným kritériem byla cena. Rekonstrukci fasády předcházela oprava střechy, zábradlí a sousoší trig, která skončila v roce 2008.

: