Soudci u Nejvyššího soudu pohořeli, amnestie platí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší soud zamítl čtyři stížnosti státních zástupců proti zastavení trestních stíhání na základě amnestijního rozhodnutí exprezidenta Václava Klause. Označil je za nepřípustné. Stíhání tak nebudou pokračovat. Jde například o zastavení stíhání tří představitelů společnosti H-System. Uvedl to mluvčí soudu Petr Knötig.

Ve třech případech, na než se stížnosti vztahovaly, šlo o podvod, v jednom případě o krácení daní. Do sporných případů by teoreticky mohl promluvit ještě Ústavní soud. Není však jisté, zda by se případnými stížnostmi věcně zabýval.

Mezi zastavenými řízeními, která se žalobci pokoušeli zpochybnit, byl také případ H-Systemu, což je jedna z největších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení. Slíbených domů se však většinou nedočkali. Po amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Už dříve dostal dvanáctiletý trest vězení šéf H-Systemu Petr Smetka, na nějž amnestie nedopadla.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie:

Stíhání manažerů KTP Quantum

Komplicové Radovana Krejčíře

Majitel autosalonu Jiří Štěpánek

Soudce Berka

Pitr, Provod a Srba

Klausův známý Petr Lukeš

Progres Invest

Bena a Tukový průmysl

„Stížnost byla ve všech čtyřech případech zamítnuta jako nepřípustná, protože v tomto případě není státnímu zástupci daná možnost podat další řádný opravný prostředek. Nejvyššímu soudu proto nezbylo než stížnosti zamítnout, aniž by se mohl zabývat stížnostními námitkami státního zástupce,“ uvedl Knötig. U soudu ležela ještě pátá stížnost, tu však žalobce vzal sám zpět. Podle dostupných informací dostal Nejvyšší soud také dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ohledně Vítka, Eliáše a Tůmy, o kterém ještě nerozhodl. Nyní zamítnuté podněty jsou stížnosti proti zastavení z vrchních státních zastupitelství.

Za druhý článek amnestie čelil exprezident Klaus kritice. Ústavní soud obdržel návrh na jeho zrušení. Odmítl jej, ale naznačil, že by se amnestie nemusela vztahovat například na podezřelé, kteří se vyhýbali trestnímu stíhání.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

: