Společnosti s ručením omezeným se stěhují do jedněch rukou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profit

Nejoblíbenější právní forma pro podnikání v Česku se koncentruje pod jednoho vlastníka. Téměř 85 procent společností s ručením omezeným je vlastněno fyzickými osobami. Za posledních pět let, vzrostl podíl těchto firem, které vlastní jedna fyzická osoba, z 38 na 46 procent, zatímco podíl společností ovládaných více fyzickými osobami klesl z 48 na 39 procent. Prostřednictvím s.r.o. nyní podniká téměř 355 tisíc Čechů a více než 139 tisíc cizinců.

Údaje vyplývají z analýzy vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„Za posledních pět let vzrostl počet společností s ručením omezeným, které vlastní právě jedna fyzická osoba o více než polovinu. Tento trend potvrzuje pravdivost rčení Chceš-li přijít o kamaráda, začni s ním podnikat. Z tuzemských podnikatelů se stávají individualisté. Čím dál jasněji preferují podnikání bez dalších společníků – předcházejí tím konfliktům a snižují rizika,“ komentuje výsledky studie analytička Bisnode Petra Štěpánová

Menší riziko, větší prestiž

Nicméně za výrazným nárůstem počtu firem s jediným vlastníkem stojí podle Štěpánové i fakt, že živnostníci a fyzické osoby pro své podnikání stále častěji volí právní formu společnosti s ručením omezeným.

„Ve srovnání s podnikáním na živnostenský list je hlavním důvodem omezení rizik a zvýšení prestiže. Největší riziko spojené s podnikáním na fyzickou osobu spočívá v tom, že živnostník ručí celým svým majetkem, zatímco u společnosti s ručením omezeným podnikatelé firem celým majetkem neručí,“ vysvětluje Štěpánová.

Podle databází Bisnode je aktuálně na trhu 25 334 aktivních akciových společností a 376 218 společností s ručením omezeným.

Společnosti s ručením omezením podle vlastnické strukturyVývoj s.r.o. do roku 2014Vývoj s.r.o. do roku 2014|BisnodeVysvětlivky: PO = právnická osoba, FO = fyzická osoba
Pramen:Bisnode

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí