Spor o nové velvyslance trvá. Schůzka Zemana se Schwarzenbergem ho nevyřešila

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Pravděpodobně rozkolem skončila první oficiální schůzka prezidenta Miloše Zemana a šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga kvůli jejich sporům o obsazení velvyslaneckých postů na Slovensku, v Rusku nebo Německu. I když jednání trvalo přibližně hodinu a půl, ministr po odchodu z Hradu s novináři opět nehovořil. Ani Zemanova tisková mluvčí zatím výsledek nekomentovala.

Kvůli sporům mezi Černínským palácem a Hradem jsou zablokované změny diplomatů hned v několika zemích. Kromě manželky bývalé hlavy státu Livie Klausové, která by podle Zemana měla vést ambasádu v Bratislavě, žádá Hrad dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na místo velvyslance v Moskvě. Schwarzenberg ale požaduje, aby v čele zastupitelských úřadů stáli zkušení kariérní diplomaté. „Nejde o paní Klausovou, jde o zásadu,“ prohlásil o víkendu. Na druhé straně už před dvěma týdny připustil, že by se jmenováním Remka souhlasil, i když mu vadí jeho komunistická minulost.

Podle deníku Insider však už Remek o Moskvu ztratil zájem. Bývalý československý kosmonout odmítl celou věc jakkoli komentovat, nejmenovaný zdroj z KSČM ale takový scénář potvrdil.

Další velvyslanecké posty jsou ve hře

Vedle Moskvy, kterou opustil Petr Kolář, když odešel do společnosti PPF, je volná i ambasáda v Austrálii, jejíhož šéfa Hynka Kmoníčka si Zeman vybral jako šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře. Na jiných velvyslanectvích jako například v Německu už slouží déle než obvyklé čtyři roky Rudolf Jindrák. Do Vídně má zase podle představ Schwarzenbergova úřadu zamířit jeho současný politický ředitel Pavel Fischer. Možná je výměna i v Izraeli, kam by mohl být jmenován exministr obrany Alexandr Vondra.

Spor prezidenta s šéfem diplomacie kritizují koaliční i opoziční politici. Za neprofesionální ho považuje premiér Petr Nečas (ODS). Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka neshody značně poškozují českou diplomacii a obraz země. Kritika zazněla i z úst europoslance a zahraničněpolitického experta ODS Jana Zahradila. Schwarzenberg rozhodně trvá na tom, že o obsazení diplomatických postů rozhoduje ministr zahraničí a ne hlava státu.

O sporech mezi prezidentem a ministrem zahraničí čtěte více: