Spor o policii chce hlava státu moderovat. Babiš stále hájí Šlachtu

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Aktivně zasahovat do vládní krize způsobené sporem ČSSD a ANO o reorganizaci policie a dávat za pravdu jedné či druhé straně prezident Miloš Zeman zřejmě nebude. Začátkem příštího týdne pozve na Pražský hrad oba hlavní protagonisty - ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše a ministra vnitra a prvního místopředsedu sociální demokracie Milana Chovance.

Na pondělní schůzce s ministrem Chovancem, které se zúčastnil policejní prezident Tomáš Tuhý, prezident ocenil záměr obnovit finanční policii. Zároveň však ministra pokáral za to, že o plánovaných změnách v celorepublikových útvarech neinformoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Babiše pak prezident vyzval k tomu, aby jeho hnutí neopouštělo vládní koalici. „Vedlo by to k nestabilitě. Všechny zúčastněné strany by měly vyčkat výsledků voleb v roce 2017,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Důležité je, že pan prezident považuje roli hlavy státu za moderační, snaží se přispět ke zklidnění situace,“ řekl Ovčáček.

Šéf ANO podle svých slov požádal prezidenta, aby se postavil na stranu odpůrců organizačních změn. Babiš chce, aby se sloučení protimafiánského a protikorupčního útvarů pod Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu odložil. Alespoň prozatím mu však hlava státu nevyhověla.

Sobotka: Proti reorganizaci chybí argumenty

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Bohuslav Sobotka stojí za Chovancem a reorganizaci podporuje. „Dosud se neobjevily žádné argumenty, které by zpochybnily návrh, který připravil ministr vnitra a policejní prezident,“ řekl.

Chovanec dodal, že se bude snažit koaliční partnery přesvědčit o tom, že politizace rozhodnutí policejního prezidenta škodí. Nepotvrdil ale, zda hodlá po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu připravovanou reformu policie podepsat či zda je ochoten rozhodnutí ještě odložit.

Ministr se místo toho opřel do olomouckého vrchního státního zastupitelství, které vyslýchalo policejní vedení. „Jsme svědky vyšetřování v přímém přenosu, v Lidových novinách je výslech policejního prezidenta nějakým způsobem naznačen. Jak je možné, že to Lidové noviny mají?“ uvedl Chovanec. Vydavatelství, pod nějž deník spadá, patří Babišovi.

V narážce na ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který si požádal o odchod do civilu, ministr prohlásil, že kdo neuznává policejního prezidenta, nemá ve sboru co dělat.

Babiš stále hájí Šlachtu

Šlachta se naopak těší podpoře šéfa ANO. Babišovi vadí, že ho na dnešní jednání bezpečnostní rady Sobotka nepozval. „Pro nás je zásadní, že měl být pozván pan Šlachta. Policejní prezident říká, že mu nabídl funkci, což Šlachta označil za lež,“ řekl Babiš po jedná předsednictva ANO. Zopakoval, že je rozhodně proti tomu, aby Chovanec podepsal změny v policii už pod jednání rady a nepočkal na zítřejší dohodovací jednání koaličních špiček. Kdyby reorganizaci stvrdil už dnes, považoval by to Babiš za porušení koaliční smlouvy.