SPOZ chystá kandidátky, osloví současné ministry

Zdeněk Štengl

Zdeněk Štengl Zdroj: ctk

Zemanovci chtějí, aby jim pomohl lákat voliče i jejich bývalý šéf, kancléř prezidenta Mynář.

Pokusit se přilákat na kandidátky co nejvíce členů vlády Jiřího Rusnoka. To je teď hlavní cíl Strany práv občanů - zemanovci. „Jde o odborníky na svých místech. Můžeme je oslovit všechny. Druhá věc je, jestli to budou chtít akceptovat a za jakých podmínek,“ citoval serveriDnes.cz šéfa strany Zdeňka Štengla.

Štengl by stál i o kandidaturu kancléře prezidenta Miloše Zemana a svého předchůdce v čele SPOZ Vratislava Mynáře. Mynář tuto věc bude řešit až v případě, pokud se Poslanecká sněmovna vůbec rozpustí. „Nejsem netrpělivý. Proklamace, že se Sněmovna rozpustí, už tady taky byla a nerozpustila se, takže já počkám do 20. srpna. Musím o tom mluvit s panem prezidentem. Jeho přání, respektive rozhodnutí pro mě bude alfou a omegou a budu ho stoprocentně respektovat,“ reagoval Mynář. Ten si je vědom toho, že jeho současná práce by se nedala skloubit s tím, kdyby se stal poslancem. „Ctím se natolik, že si myslím, že ty nabídky by mohly přijít ne z jedné, ale dokonce z více stran, to teda zas tak skromný nejsem,“ prohlásil v neděli v ČT ministr dopravy Zdeněk Žák, když se ho moderátor ptal, jestli bude ve volbách kandidovat za Zemanovce. Štenglovi by se Žákova kandidatura zamlouvala

Další postup SPOZ před předčasnými volbami, které by se konaly na podzim, pokud se dolní komora příští týden sama rozpustí, bude podle předsedy Štengla politická rada Strany práv občanů Zemanovci řešit ve čtvrtek. Rusnokovu vládu jmenoval Zeman jako „vládu odborníků“. Někteří její kritici ji označují za kabinet prezidentových přátel nebo vládu SPOZ. Stranu kritizoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který řekl, že členství socialistů Jana Kohouta nebo Marie Benešové v Rusnokově kabinetu má být propagací Zemanovců ve volební kampani. Podle Sobotky by Kohout mohl za SPOZ kandiovat v Praze a Benešová ve středních Čechách.