SPOZ se nelíbí Sobotkovy „lži“, strana zvažuje žalobu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Zemanovci znovu tvrdě kritizují předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Prý lže a blábolí, když napadá členy jejich strany. První místopředseda Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) a poradce prezidenta Martin Nejedlý proto zvažuje žalobu. Již v minulosti na Sobotku opakovaně útočil bývalý předseda strany a současný hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Každý slušný člověk napočítá do deseti, než něco řekne, místo toho, aby z úst vypouštěl lži, hrubé nepravdy, dokonce bláboly, za které se po deseti minutách musí stydět,“ uvedl v tiskovém prohlášení Nejedlý, jenž narážel na rozhovor se Sobotkou, který dnes zveřejnily Hospodářské noviny.

Šéf sociální demokracie v něm mluví mimo jiné o tom, že „někteří šíbři SPOZ - jako pan Mynář nebo pan Nejedlý - mají tendenci vlamovat se a zasahovat do vnitřních poměrů v ČSSD“. Nejedlého také Sobotka v souvislosti se změnami ve vedení Českých drah označil za možného hybatele vládou Jiřího Rusnoka. Hovořil také o „konkrétních ekonomických zájmech“, které se mohou pokusit ovládnout polostátní firmy.

„Slova předsedy politické strany, který ze strachu ze svého neúspěchu již předem odmítne možnost sestavení vlády a který se schovává za důvodem, že odmítl tuto možnost, protože chce nové volby, snad nikdo nemůže brát vážně,“ ohradil se Nejedlý, který je šéfem české pobočky ruské ropné firmy Lukoil.

Sobotka by si podle něj měl nejdříve udělat pořádek ve své straně, kde se prý míra jeho respektu blíží nule. Nejedlý také uvedl, že vše předloží ke zvážení svému právníkovi k případné žalobě.

Mynář v uplynulých měsících Sobotku kritizoval například za údajně nedostatečnou osobní statečnost, slabost, složení stínové vlády ČSSD či slova na adresu vlády Jiřího Rusnoka.

Bohuslav Sobotka: Sociální demokracie musí odolat pokušení populismu