Stanislav Mečl končí v týmu nejvyššího státního zástupce

Stanislav Mečl

Stanislav Mečl Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odvolal z funkce náměstka nejvyššího státního zástupce Stanislava Mečla. Rozhodl tak podle návrhu šéfa žalobců Pavla Zemana. Ministr se podle svého mluvčího Jiřího Hovorky s nejvyšším státním zástupcem dohodl, že případné bližší odůvodnění návrhu na odvolání Stanislava Mečla bude učiněno Nejvyšším státním zastupitelstvím.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová k odvolání uvedla, že Zeman má právo vytvořit si svůj tým ve vedení NSZ. Bez podrobností dodala, že Mečl v tomto směru již není naladěn „na stejnou vlnovou délku“ jako nejvyšší žalobce.

Mečl podle Zemana udělal na postu jeho náměstka velký kus práce pro celou soustavu státního zastupitelství. „Ovšem některá jeho jednání v posledních několika měsících oslabila důvěru nejvyššího státního zástupce natolik, že se rozhodl s doktorem Mečlem ukončit spolupráci,“ doplnila.

O jaké jednání šlo, nebo v čem nebyl Zeman spokojen s Mečlovou prací, neprozradila. Uvedla, že ze zákona nemá nejvyšší žalobce povinnost upřesňovat důvody pro odvolání náměstka. Zeman ale prý v žádném případě nechce, aby na nyní již bývalého náměstka veřejnost pohlížela negativně. Mečl zůstane pracovníkem NSZ.