Staronový předseda KSČM nehodlá měnit stranickou politiku

Vojtěch Filip, KSČM

Vojtěch Filip, KSČM Zdroj: E15 Eduard Erben

Předseda KSČM Vojtěch Filip, kterého v sobotu liberecký sjezd strany zvolil do této funkce na další čtyři léta, není nakloněn změnám v čele komunistické strany ani změnám její politiky.

Staronový předseda potvrdil, že bude pokračovat v dosavadní pragmatické stranické politice.“Někteří lidé jsou nespokojeni, že to jde pomalu, ale já si velmi dobře uvědomuji, že každá politická strana je jako superzaoceánský parník, kde ostré zatáčky vedou k převrácení lodi. A ten pomalý chod je vždycky kritizovatelný,“ uvedl.

Předseda tak reagoval na leták, který se na sjezdu objevil v sobotu. Jeho signatáři v něm mimo jiné uvedli, že Filipova skupina vede stranu jako destruktivní živel od prohry k prohře ve volbách, v parlamentní práci, v působení mezi lidmi a v ekonomickém životě. Jen málo delegátů jim však popřálo sluchu a při volbách se jejich tvrzením řídilo.

Dvoudenní sjezd KSČM, který komunistickou stranu přišel podle pořadatelů na 1,5 až dva miliony korun, se chýlí ke konci. Snad až na to, že se delegáti rozhodli sami zvolit celé vedení strany, se na něm nic překvapivého neudálo. Sjezd pouze potvrdil dosavadní politickou linii. Vážné kritické hlasy se neozvaly. Diskutující pouze zdůrazňovali větší sepjetí stranické politiky s marxismem-leninismem a nutnost přitáhnout ke stranické práci mladé lidi.

Filip novinářům řekl, že KSČM má už delší dobu program obnovy členské základny, který prý nyní začal fungovat. Od roku 2008, kdy vstoupilo do KSČM nejméně nových členů, přírůstky podle předsedy stoupají a tento trend pokračuje. Faktem ale zůstává, že věkový průměr členské základny KSČM stoupl ze 70 let v roce 2008 na nynější téměř 75 let. Svědčí to o tom, že počet členů KSČM, kterých je nyní kolem 56 tisíc, bude dále klesat.