Starostové: Zeman zpochybnil demokratický vývoj země

Martin Půta

Martin Půta Zdroj: CTK

Šéf Starostů a nezávislých Martin Půta zkritizoval úroveň projevu prezidenta Miloše Zemana v nedělního pořadu Hovory z Lán. Podle Půty bude mít řada lidí strach pouštět pořad v autě před svými dětmi. Dodal, že by ale kvůli tomu neměla zapadnout Zemanova slova z jeho čínské návštěvy.

„Ačkoliv jsme jeho vyjadřováním otřeseni, byli bychom neradi, aby zapadla jeho slova z nedávné návštěvy Číny, jejichž obsah je pro nás nemenším šokem než prezidentovo nedělní extempore,“ řekl šéf STAN Martin Půta.

Zeman v čínské televizi řekl, že by se chtěl v Číně přiučit tomu, jak stabilizovat společnost. „Z úst nejvyššího ústavního činitele tak zaznělo dosud nejzásadnější zpochybnění našeho vývoje po listopadu 1989, vývoje k demokracii, pluralitě názorů, toleranci a svobodě,“ dodal Půta. Podle něj snad partneři a spojenci Česka pochopí, že se jedná o hloupý exces.

„Samozřejmě je možné se v Číně učit, jak se obejít bez bezplatného zdravotnictví či důchodového systému, jak potlačovat práva náboženských nebo etnických menšin, jak cenzurovat internet a další média, a jak se jednou provždy zbavit politické opozice. Otázkou je, zda něco takového opravdu chceme umět. My říkáme, že nechceme,“ doplnil Půtu jeho stranický kolega Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny.

Česká prezidentská bolest