Starosty už spolupráce s TOP 09 neláká jako dřív

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Na komunální a také krajské úrovni se chce hnutí Starostové a nezávislí mnohem více emancipovat, spolupráce se sesterskou TOP 09 už toto uskupení neláká jako dřív. Důvodem je úspěch ve volbách do místních zastupitelstev z minulého týdne. Lídři STAN zároveň dodávají, že v kláních o křesla v Poslanecké sněmovně a Senátu budou se stranou Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska i nadále spolupracovat.

„Smlouva, kterou jsme zhruba před rokem a půl s TOP 09 uzavřeli, dává možnost každé místní či krajské organizaci Starostů a nezávislých kandidovat samostatně. Nehledejte v tom senzaci, na té smlouvě se nic nemění,“ řekl serveru e15.cz místopředseda hnutí a rovněž dolní komory parlamentu Petr Gazdík.

Slova o větším osamostatnění však přichází pouhý den poté, co se po odchodu pražského primátora Tomáše Hudečka a šéfa pražské TOP 09 Jiřího Vávry ze strany začala její buňka v hlavním městě rozpadat. Gazdík v této souvislosti připomněl, že v Praze to byla TOP 09, která odmítla se STAN kandidovat. Hnutí pak vytvořilo svazek se Stranou zelených a KDU-ČSL.

Příští partner lidovci

Právě lidovci by mohli být podle Gazdíka příštím partnerem STAN. „Například ve Zlínském kraji jsme s nimi v opozici. Navíc tam TOP 09 neměla dobrý výsledek,“ připomněl. Zatímco hnutí dostalo před týdnem ve Zlíně přes 31 procent hlasů, TOP 09 jen tři procenta. Přitom v posledních krajských volbách na Zlínsku STAN spolu s TOP 09 kandidovalo.

Pro spolupráci s různými regionálními subjekty už delší horuje šéf STAN, liberecký hejtman Martin Půta. Před TOP 09 by je upřednostnil nejen v severočeských regionech, ale třeba i v jižních Čechách.