Start regulace hazardu se možná nestihne kvůli tendru na informační systém

ilustračn ífoto

ilustračn ífoto Zdroj: ctk

Stát chce, aby od ledna fungovaly nové zákony regulující loterijní a hazardní průmysl. Tendr na informační systém za tři sta milionů, bez něhož to nepůjde, ale nabírá zpoždění.

Ministerstvo financí čelí řadě dotazů k nedávno vypsanému tendru za tři sta milionů na dodání a servis informačního systému, který bude páteří nových zákonů o hazardu. Úřad Andreje Babiše proto posunul termín pro podání přihlášek o tři týdny téměř na konec srpna. Stát přitom nemá moc času, protože sliboval, že nové zákony budou platit již od ledna. Bez nového systému zajišťujícímu například registraci všech internetových hráčů to ale nepůjde.

„Důvodem posunu termínu pro podání přihlášek je změna zadávací dokumentace, kterou si vynutilo velké množství dotazů ze strany podnikatelské veřejnosti motivované zájmem o účast v tendru,“ uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí.

Kdo vytvoří nový systém?

Stát ve výběrovém řízení poptává firmu, která vytvoří a dodá nový systém a bude jej poté pět let servisovat. Samotná tvorba systému by měla stát maximálně 130 milionů, servisní služby pak maximálně patnáct procent z ceny dodávky ročně. Maximální limit celé veřejné zakázky je 295 milionů korun, což zahrnuje i případné změny a další rozvoj systému.

Informační systém by měl mít tři hlavní části. První bude určena pro veřejnou správu, která ji bude využívat při vedení správních řízení s provozovateli hazardních her a při kontrolách. Druhá část bude rejstřík osob vyloučených z hraní zejména na výherních automatech. Mezi ně budou patřit lidé, kteří pobírají sociální dávky nebo jsou v osobním bankrotu.

Třetí část bude analytická a bude obsahovat herní a finanční data od provozovatelů. Stát ji bude využívat ke kontrole, zda například neumožňují hrát osobám, které hrát hazardní hry nesmějí, zda nejsou překročeny zákonné limity maximálních sázek, zda provozovatelé dodržují nastavená sebeomezující opatření hráčů a podobně.

Paragrafy proti hazardu
• Zákon regulující hazard schválil Senát letos v květnu a v červnu jej podepsal prezident Miloš Zeman.

• Zákon uložil povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístupu na internetové stránky, které bude mít ministerstvo financí na seznamu nepovolených internetových her. Podle kritiků tohoto zákona však možnost blokování webových stránek příliš zavání cenzurou internetu.

• Norma zavádí také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožňuje zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

• Podle zákona se má na technická zařízení, tedy hlavně automaty, vztahovat daňová sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu tak jako dosud sazba 23 procent.