Šťastný končí ve funkci předsedy pražské ODS

Boris Šťastný

Boris Šťastný Zdroj: Sedmicka, Petr Topic

Boris Šťastný končí ve funkci předsedy pražské ODS. Na funkci rezignoval na dnešním jednání představitelů pražské ODS s premiérem Petrem Nečasem. Pražskou ODS hýbou změny poté, co primátor Bohuslav Svoboda uzavřel překvapivě koalici s TOP 09, aniž by to se Šťastným konzultoval. Definitivně Šťastný odejde 30. ledna, kdy regionální sněm strany zvolí jeho nástupce.

Šéf pražské ODS se rozhodl odejít po „zralé úvaze, která v něm dřímala již drahnou dobu a bohatých diskusích s premiérem Nečasem“. Ten uvedl, že se Šťastným již počítá v celostátní politice, kde by se mohl uplatnit jako zdravotnický expert ODS. Svoboda rezignaci označil za státnické gesto a řekl, že případnou nominaci na předsedu by přijal.

Svoboda od vytvoření nové koalice posiluje své pozice. V úterý skončil předseda klubu pražských zastupitelů za ODS Rudolf Blažek, ještě předtím rada odvolala z dozorčí rady dopravního podniku politiky, kteří podporovali předchozí vedení metropole. Skončil také generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Očekávají se i další změny ve vedení městských firem.

O sporech v pražské ODS se hovoří již delší dobu. Šťastný tvrdil, že za Svobodou stojí, ale zároveň jej od podepsání koaliční smlouvy otevřeně kritizoval. Primátor na to reagoval prohlášením, že Šťastný se pokouší svým jednáním rozložit pražskou ODS. Dnes se oba rivalové schodli, že pražská organizace strany je nyní jednotná.

Hlavy dnes padaly také v pražské ČSSD. Tu opustil její šéf Petr Hulinský, následoval tak doporučení grémia strany. Osoudnou se mu stala kauza kolem údajných manipulací s dary městských firem pro postižené.