Stát dal loni stranám téměř půl miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Stát loni vyplatil politickým stranám téměř půl miliardy korun. Nejvíce dostala znovu ČSSD, a to 162,7 milionu korun. Druhý nejvyšší příspěvek získala ODS - 124,2 milionu korun. Celkem stát dal politickým stranám a hnutím 491,4 milionu korun. Na svém webu to uvedlo ministerstvo financí. Státní příspěvek politickým stranám byl zhruba o polovinu menší než v roce 2010, kdy narostl kvůli volbám do sněmovny.

Třetí nejvyšší státní příspěvek dostali podobně jako v minulých letech komunisté, kterým stát vyplatil 61,7 milionu korun. Za nimi skončila TOP 09 s příspěvkem 56 milionů korun a Věci veřejné, které získaly 30,5 milionu korun. Ze stran, které se při posledních volbách nedostaly do sněmovny, dostala od státu nejvíce KDU-ČSL - 27,2 milionu korun. Strana práv občanů - zemanovci obdržela 8,8 milionu, Suverenita - Strana zdravého rozumu 7,4 milionu korun a Starostové a nezávislí 6,2 milionu Kč.

Strany a hnutí, které získaly v posledních volbách do sněmovny alespoň tři procenta hlasů, měly loni nárok na stálý příspěvek ve výši šesti milionů korun. Za každou další desetinu procenta hlasů se straně připočítává 200 tisíc korun. Obdrží-li strana a hnutí více než pět procent hlasů, příspěvek se dále nezvyšuje. Příspěvek na mandát poslance nebo senátora činí ročně 855 tisíc korun. Na mandát člena krajského zastupitelstva nebo zastupitelstva hlavního města Prahy dostávají strany ročně 237 500 Kč.