Stát likérkám neproplatí propadlé kolky

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Likérky jen částečně uspěly u státu se snahou o kompenzaci škod způsobených zářijovou prohibicí. Na jedné straně členové Unie výrobců a distributorů lihovin úspěšně žádají o odklad plateb spotřební daně zhruba o měsíc. Na straně druhé stát nevyhověl žádosti unie o úhradu nákladů na „staré“ kolky, které už členové nemohli po ukončení prohibice 27. září používat, a úhradu nákladů spojených s přelepováním kolků novými.

„To tvoří částku zhruba patnáct milionů korun. Požadavek zatím ministerstvo financí odmítlo s tím, že řešení budeme znovu hledat v příštím roce,“ řekl deníku E15 prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a současně šéf Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob důvody k rozhodnutí blíže neupřesnil, potvrdil pouze prominutí daně. „O jiných opatřeních dosud nebylo rozhodnuto,“ uvedl.

Přístup státu se některým výrobcům lihovin nelíbí. „Pokud vezmu v potaz výsledek analýzy činnosti státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem, který byl předložen vládě a jenž konstatuje zanedbání situace ze strany státních orgánů, je nečinnost našich politiků obrázkem toho, jak nepodporují podnikání v České republice,“ řekl generální ředitel druhé největší tuzemské likérky Granette/Starorežná Distilleries Pavel Kadlec.

Škody vzniklé prohibicí podle Pavlíka zatím přesně vyčísleny nebyly a většina likérek je ještě počítá. Přesnější odhad má právě Granette/Starorežná. „Zářijová prohibice nás stála do dnešního dne přes sto milionů korun na tržbách a více než deset milionů korun na čistém zisku,“ uvedl Kadlec. Další náklady spojené s přerušením výroby, překolkováním lihovin, odevzdáním starých kolků či nárůstem administrativy se pohybují v jednotkách milionů.

V likérce Jan Becher – Karlovarská Becherovka se škody během prohibice pohybovaly řádově v milionech korun. „Nicméně celkové škody jsme zatím nebyli schopni vyčíslit, neboť velká část škod se týkala také reputace našich značek na exportních trzích,“ sdělil deníku E15 provozní ředitel likérky Vladimír Darebník.