Stát loni vybral méně na spotřební dani z tabáku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Od ledna roku 2013 stát dosud zvýšil spotřební daň z tabáku a tabákových výrobků třikrát. Výběr spotřební daně ale nabral opačný směr. Zatímco v roce 2012 vybral 47 miliard korun – nejvíce za několik posledních let, předloni to bylo o 200 milionů méně. Loni byl pokles ještě výraznější a stát vybral podle ministerstva financí 44,7 miliardy korun, tedy o 2,1 miliardy méně než předloni.

„Jedním z vlivů bude předzásobení na podzim 2013 před zvýšením sazeb,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka bez bližších podrobností.

Obdobně to vidí i celní správa jako výběrčí spotřebních daní. „Rozdíl lze přičíst předzásobení. V roce 2013 se promítlo předzásobení ještě z roku 2012 a k tomu i předzásobení v samotném roce 2013,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Kromě předzásobení ze strany obchodníků hrály předloni roli ještě dva faktory. Podle zprávy finanční a celní správy za rok 2013 bylo tehdy inkaso spotřební daně z tabákových výrobků negativně ovlivněno opožděnou platbou jednoho nejmenovaného daňového subjektu ve výši 1,3 miliardy korun. Částka byla doplacena až v lednu 2014.

Negativní vliv na plnění rozpočtu má podle celní správy i dlouhodobý trend poklesu spotřeby. V roce 2013 podle Českého statistického úřadu vykouřil každý obyvatel 1904 cigaret, zhruba tedy 95 krabiček o dvaceti kusech. To bylo o dvě procenta méně než o rok dříve a zároveň nejmenší množství od roku 2005. Soustavný pokles přitom statistici registrují od roku 2007, kdy kuřáci v průměru vykouřili 2345 cigaret ročně.

Výnos spotřební daně z tabákuVýnos spotřební daně z tabáku|E15

Stát zdraží cigarety každý rok o několik korun
Ministerstvo financí už nebude zvyšovat spotřební daň z tabákových výrobků jednorázově, ale v delším horizontu mimo jiné proto, aby se na to mohly firmy lépe připravit. Do roku 2018 plánuje stát trojí zdražení tabáku. Příští rok by se průměrná cena krabičky cigaret měla zvýšit o tři až čtyři koruny, v roce 2017 o další korunu až dvě stejně jako v roce 2018. Průměrná cena krabičky, která loni činila necelých 74 korun, tak překoná hranici 80 korun.
„Nelze opomenout požadavky státního rozpočtu na lepší předvídatelnost inkasa spotřební daně v delším období,“ řekl mluvčí ministerstva financí Radim Ležatka. Důvodem zdražování je i splnění požadavku EU na minimální daň 90 eur na tisíc kusů cigaret. Česko zvýšilo cenu cigaret už loni, a to hned dvakrát, neboť kvůli výraznému oslabení koruny se povinné hranice nedosáhlo.
Velké tabákové firmy Philip Morris nebo Japan Tobacco návrh vítají. „Dlouhodobější plán by zajistil lepší předvídatelnost trhu. Znamenalo by to možnost činit dlouhodobější plány,“ uvedl šéf JTI pro Česko Andrew Reay.