Státní dluh loni mírně stoupl, Babiš se snažil udat co nejvíce bondů

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Státní dluh loni mírně stoupl o 9,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle ministerstva financí snaha prodat více státních dluhopisů, ty totiž stát nyní prodává se záporným výnosem. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh zhruba 159 tisíc korun.

„Před vytvářením a kumulováním rezerv peněžních prostředků, jsou-li spojeny s úrokovými náklady, jednoznačně preferuji aktivní zapojování maxima volných prostředků státu do centrálního systému řízení likvidity. Nevyužít však stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, by ale bylo chybou,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. Zároveň dodal, že dodatečný příjem státního rozpočtu díky prodeji dluhopisů se záporným výnosem činil 413,7 milionu korun.

Záporné výnosy u řady státních dluhopisů jsou podle odborníků způsobeny intervencemi České národní banky. Ta totiž kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

Výnos českých státních dluhopisůVýnos českých státních dluhopisůVýnos českých státních dluhopisů | Ministerstvo financi

Přes nárůst dluhu v absolutním vyjádření, jeho poměr k hrubému domácímu produktu klesl o 1,8 procentního bodu na 37,2 procenta.

„Úroveň zadlužení v poměru k HDP je v ČR příznivá i v rámci mezinárodního srovnání, neboť během letošního roku se pohybovala na méně než poloviční úrovni v porovnání s průměrnou úrovní jak v eurozóně, tak i v celé Evropské unii,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. zároveň dodal, že v poměru k HDP dluh klesne i letos, a to přes naplánovaný 70miliardový schodek státního rozpočtu.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Nižší úrokové výdaje

Pokles dluhu vedl také podle ministerstva financí k nižším čistým úrokovým výdajům na obsluhu dluhu. „Úspora na úrokových výdajích na obsluhu státního dluhu v roce 2015 činila 3,2 miliardy korun, od počátku roku 2014 pak zhruba 7,8 miliardy korun,“ uvedlo MF.

Ministerstvo loni vydalo na domácím trhu střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 180,4 miliardy korun. Zároveň MF splatilo dluhopisy za 113 miliard korun a dluhopis za 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). ČR loni nevydala žádné emise dluhopisů na zahraničních trzích a nevyužila ani půjčky od Evropské investiční banky (EIB). Celkové splátky úvěrů EIB loni ovšem činily 2,5 miliardy korun.

Během celého roku 2014 státní dluh klesl meziročně o zhruba 20 miliard na 1,6637 bilionu korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.