Štěch se odmítl setkat s exilovým premiérem Tibetu

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: E15, Michael Tomes

Předseda Senátu České republiky Milan Štěch (ČSSD) se odmítl setkat s předsedou tibetské exilové vlády Lozangem Sanggjä, který do Česka přicestuje na letošní konferenci Forum 2000, uvedla to mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková.

Senátor za TOP 09 Jaroslav Štětina řekl, že Štěch navíc zakázal, aby se na senátní půdě konalo setkání poslanců a senátorů, kteří jsou členy Skupiny přátel Tibetu s tibetským exilovým premiérem. „Učinil tak po včerejší intervenci velvyslance Čínské lidové republiky s poukazem, že takové přijetí by ohrozilo česko-čínské obchodní vztahy,“ dodává Štětina. Štěchův krok označil senátor za bezprecedentní. „Předseda Senátu se snaží určovat senátorům kde a kdy se mohou či nemohou setkat se zahraničním politikem,“ dodal Štětina.

Podle Heřmánkové jsou aktivity jednotlivých senátorů, ať už jsou realizovány ve Valdštejnském paláci či mimo něj, individuální záležitostí každého ze senátorů a předseda Senátu do nich nezasahuje. Kancelář Senátu ani sekretariát předsedy Senátu podle ní zatím neobdržely žádnou oficiální žádost o přijetí předsedy tibetské exilové vlády. „Další informace o případném pořádání tohoto setkání proto nemám,“ dodala Heřmánková.