Stejné nemocnice dostanou stejně peněz. „Je to katastrofa,“ zní z regionů

nemocnice - ilustrační foto

nemocnice - ilustrační foto Zdroj: ctk

Srovnatelné nemocnice mají napříště dostávat za péči zaplaceno stejně. Přichází konec historických nespravedlností v úhradách. Ministerstvo zdravotnictví v návrhu úhradové vyhlášky na příští rok radikálně snižuje vliv starých sazeb, které se někdy neobhajitelně lišily i mezi nemocnicemi stejného typu.

Místo toho do výpočtu úhrad zavedlo koeficient specializovanosti. Nemocnice, které dělají náročnější péči, dostanou zaplaceno lépe než ty se základní péčí. „Je to katastrofa!“ zní ale z regionálních nemocnic.

„Mechanismus výpočtu bude mnohem spravedlivější, než je dnes. Vliv historických sazeb se velmi omezí,“ vysvětluje Jan Kvaček z ministerstva zdravotnictví. Dosud úhrady závisely na tom, jaký paušál dokázal před lety ředitel nemocnice dojednat s ředitelem zdravotní pojišťovny. Tomu má být konec.

Poslední rána z milosti

Podle kritiků se ale pouze jedna nespravedlnost nahrazuje novou. „Podle prvních propočtů tato vyhláška bude poslední ranou z milosti regionálním nemocnicím,“ řekl deníku E15 předseda rady Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Asociace nemocnic sice nemá nic proti tomu, aby se specializovaným ústavům platilo více. Ministerstvo podle něj ale velké nemocnice upřednostnilo až příliš. „Když budou základní diagnózy ohodnoceny pod nákladovou cenou, pak to je nespravedlnost. Pokud bude návrh úhradové vyhlášky schválen, je to opět na ústavní stížnost,“ míní Sohlich. Předchozí letošní vyhlášku označil Ústavní soud za neústavní a podle Sohlicha není návrh nové lepší.

Drtivá většina si polepší

Podle Kvačka si až na pár nemocnic všechny v příštím roce v úhradách polepší. Některé o více než deset procent.

„Nejméně si polepší ty, které nedělají mnoho specializované péče, ale jsou historicky z neznámého důvodu nadhodnoceny. Nemocnice, která odvádí průměrně náročnou péči, ale má historickou základní sazbu na úrovni fakultní nemocnice, musí na tomto systému prodělat,“ říká Kvaček. Ani u těchto nemocnic by ale dopady neměly být v příštím roce skokové, protože ve vyhlášce zůstala určitá záchranná síť.

Základní sazby úhrad se postupně sbližují. I tak ale dostávala nejšťastnější nemocnice dvakrát vyšší sazbu než ta na druhém konci tabulky.