STEM: ANO zvyšuje náskok, ČSSD oslabuje

Volby - ilustrační foto

Volby - ilustrační foto Zdroj: ctk

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, v preferencích si tak opět polepšilo. Druhá ČSSD by získala 20 procent hlasů. Třetí by v listopadu ve volbách do dolní komory skončili komunisté s 13,8 procenta hlasů.

Podle aktuálního průzkumu agentury STEM by TOP 09 měla 6,9 procenta, ODS 7,1 a KDU-ČSL šest procent hlasů. Hnutí Úsvit, které je ve sněmovně nyní zastoupeno, by se do ní znovu nedostalo. Podle STEM byl získalo 2,6 procenta, pro zisk poslaneckých mandátů je nutné překonat pětiprocentní hranici.

Znovu si polepšili Piráti, ani oni by ale s 4,1 procenta do sněmovny nepronikli. Nynější vládní koalice ANO, sociálních demokratů a KDU-ČSL by ve sněmovně získala 144 ze 200 mandátů. Nyní má kabinet 111 poslanců, většina nutná pro schvalování změn Ústavy ČR je 120 hlasů. Ústavní většinu by překonala i případná koalice ANO a ČSSD.

Proti říjnu vzrostla podpora ANO o procentní bod, KSČM o čtyři desetiny bodu a ODS o sedm desetin bodu. Pohoršily si ČSSD (o 2,2 procentního bodu), TOP 09 (o 1,7 bodu) a lidovci (o tři desetiny bodu). Úsvit získal dvě desetiny bodu.

Ke sněmovním volbám by v listopadu přišlo 54 procent voličů. Loni v říjnu při předčasných volbách dosáhla účast 59,5 procenta. Výzkum provedl STEM od 31. října do 9. listopadu. Zúčastnilo se ho přes 1000 plnoletých. Statistická chyba je kolem dvou procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem tří.

Čtete také:

ČSSD: Chvála vlastního úpadku

V Řitce nás to nebavilo. Ale zůstaneme tam