Štěpán Bruner: Pan trafikant

zápisník, Štěpán Bruner

zápisník, Štěpán Bruner Zdroj: E15

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta nezůstane bez práce. Našlo se pro něj místo u celníků. Vlastně by se dalo říct, že dostal pěknou „trafiku“.

Sám přitom před třemi lety kvůli trafikám pomáhal demontovat tehdejší vládu. Co se stane teď? Nejspíš vůbec nic. Ledaže by se v něm pohnulo svědomí a došel se sám udat.

U policie ještě chvilku zůstaneme. Jako každý rok strážníci s příchodem léta oznámili, že začnou kontrolovat, zda vodáci za volantem, tedy pardon, u pádla nekonzumují alkohol. Chvályhodné, že se strážci zákona snaží chránit lidi před následky jejich vlastních nemoudrých rozhodnutí, říkal jsem si.

Dokud jsem si nepřečetl oficiální odůvodnění. Kanoe je totiž podle předpisů malé plavidlo. Do stejné kategorie se vejde i dvacetimetrová loď do jedné tuny hmotnosti a podle policistů je k řízení obojího potřeba přistupovat stejně zodpovědně.

Už také slyšíte řehtání úředního šimla? Korunu tomu nasadila jistá policejní mluvčí. „Loď je stejná zbraň jako auto. Stejně jako chodec je také plavec nejvíc zranitelný,“ prohlásila. Já ale stejně doufám, že až si půjdu příště zaplavat do Lužnice, potkám opilé vodáky, a ne menší hausbót, i kdyby byl jeho lodivod zapřisáhlý abstinent.

Celá věc má ještě jeden pikantní detail. Strážníci totiž kontrolují celou osádku lodi – bez ohledu na to, kdo je zrovna u kormidla. Čekám, kdy policii začne vadit, že v autě vezu opilé kamarády.