Stíhačky rozdělují koalici. Nečas chce krátkodobé řešení, TOP 09 dlouhodobé

Z cvičiště na mise. V posledních týdnech čeští letci s letouny gripen pobývali až u polárního kruhu, když na letecké střelnici Vidsel cvičili ostré střelby na vzdušné cíle. Už se chystají na misi do Pobaltí a možná i na Island

Z cvičiště na mise. V posledních týdnech čeští letci s letouny gripen pobývali až u polárního kruhu, když na letecké střelnici Vidsel cvičili ostré střelby na vzdušné cíle. Už se chystají na misi do Pobaltí a možná i na Island Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Tři, pět, deset nebo dvanáct let. To jsou možné varianty pokračování 14 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen v armádním letectvu. A také nejspornější otázka týkající se bezpečnosti země, která dělí strany vládní koalice. Český velvyslanec v bruselské centrále NATO a bývalý náměstek ministra obrany Jiří Šedivý, který do poloviny loňského roku vedl jednání se Švédskem, dává přednost dlouhodobému řešení. „Je z mnoha důvodů výhodnější,“ řekl v rozhovoru pro deník E15.

Kvůli rozpočtovým škrtům musí vojsko zvažovat především ekonomické aspekty. U stíhaček podle Šedivého platí, že delší pronájem přinese větší efektivitu. „Kromě snížení nákladů jejich rozložením do delšího časového úseku umožní dlouhodobé plánování různých modernizačních upgradů na letounech. Vytváří také podmínky pro stabilitu personálu a návratnost investic do výcviku pilotů a techniků, které by byly při krátkodobějších variantách částečně ztraceny,“ konstatoval.

Šedivý rovněž připomněl dosavadní zkušenosti s přístupem švédské strany. „Dlouhodobé řešení zaručuje zachování kvality přístupu k zákazníkovi, na jakou jsme byli až dosud zvyklí,“ dodal.

Jiří ŠedivýJiří Šedivý | Euro Martin Pinkas

Pokračování pronájmu gripenů na deset až dvanáct let má být nakloněn i šéf diplomacie a TOP 09 Karel Schwarzenberg. Otevřeně jsou pro také bezpečnostní experti opoziční ČSSD Jan Hamáček a Antonín Seďa. Naopak premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas je proti. Nelze ovšem vyloučit, že taktizuje, aby Seveřany přinutil k co největším ústupkům. Nečas jim už opakovaně vzkázal, že pokud nenabídnou cenově přijatelnější podmínky, přestane s nimi česká strana exkluzivně jednat a vypíše výběrové řízení.

Rezort obrany zaujímá vyčkávací pozici, rozhovory prý budou dál pokračovat. Není žádný termín, do něhož má padnout konečné rozhodnutí, řekl nový náměstek ministra obrany pro zahraničí Daniel Koštoval, který nyní vede český vyjednávací tým.

Kolik by stály gripeny

Dosavadní desetiletý pronájem 12 jednomístných bojových a dvou dvoumístných cvičných švédských stíhaček přijde českou armádu na dohromady 19,6 miliardy korun. Momentálně by tříletý pronájem měl přijít na pět miliard, pětiletý na osm a desetiletý na 14,5 miliardy. Na dvanáctiletý pronájem by údajně Švédsko poskytlo téměř 40procentní slevu oproti stávajícímu kontraktu, který vyprší v prosinci 2014.