Strany chtějí osekat prezidentovy výsady. Radu ČNB mají jmenovat politici

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Jmenování předsedy vlády, ministrů či výběr členů rady centrální banky se v souvislosti s Pražským hradem do budoucna nejspíš změní. O posledně jmenovanou pravomoc hlava státu možná úplně přijde. Přitom nejde o iniciativu několika zákonodárců, ale o záměr všech tří vládních stran, který podporuje i opoziční TOP 09. Jejich hlasy by pro novelu ústavy stačily.

Návrh vypracuje podvýbor pod ústavně-právním výborem Poslanecké sněmovny, v němž má každá parlamentní strana dva zástupce. Předseda výboru za sociální demokracii Jeroným Tejc deníku E15 řekl, že předloha by měla získat definitivní podobu do konce roku.

ČSSD mimo jiné prosazuje, aby měl prezident pevné lhůty pro jmenování premiéra. „Naprosto s tím souhlasíme, podle našeho názoru by měla být lhůta maximálně patnáctidenní. Podobně to funguje v Německu nebo v Polsku, kde je termín ještě kratší,“ uvedl člen výboru za TOP 09 Stanislav Polčák.

Premiéra má napodruhé jmenovat sněmovna

Shoda panuje i v otázce četnosti pokusů jmenovat premiéra. „Hlava státu by měla mít jen jeden, přičemž ten druhý by náležel sněmovně,“ dodal poslanec. U jmenování radních ČNB panuje jednota jen částečně. Jak ČSSD, tak TOP 09 by tuto výsadu prezidentovi odňaly. Zatím však debatují o tom, kdo by pak vedení banky jmenoval.

„Do budoucna hrozí, že nějaká finanční skupina zaplatí některému z uchazečů o Hrad kampaň právě proto, aby ovládla bankovní radu, která má vliv na celý finanční sektor,“ vysvětlil Tejc, proč by měl prezident o tuto pravomoc přijít. Na rozdíl od Polčáka však zastává názor, že radní by na návrh prezidenta jmenoval Senát. Podle TOP 09 by to měla být naopak dolní komora, protože k měnové politice země má vzhledem k tomu, že schvaluje státní rozpočet, mnohem blíž.

Diskutovat má i Senát

Členové podvýboru chtějí do diskuze o osekání prezidentských pravomocí zapojit i Senát, bez souhlasu dvou třetin jeho členů ústavní změna neprojde.

Prezident Miloš Zeman už se vzdal výsady udělovat milosti, kterou převedl na ministerstvo spravedlnosti. Vedle toho nechce jmenovat profesory, protože svůj podpis prý musí připojovat automaticky.